Ο Τζον Κέρι καταδίκασε την επίθεση των φιλορώσων αυτονομιστών στη Μαριούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι ανακοίνωσε, το Σάββατο, ότι όπως και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, καταδικάζει την επίθεση που εξαπέλυσαν φιλορώσοι αυτονομιστές στην Μαριούπολη της Ουκρανίας και κάλεσε τη Ρωσία να δώσει τέλος στην υποστήριξή της στους αντάρτες.

Ο Κέρι χαρακτήρισε ιδιαίτερα «κατακριτέο το ότι οι αυτονομιστές εξυμνούν δημόσια αυτήν και άλλες επιθέσεις, που παραβιάζουν κατάφωρα τις συμφωνίες του Μινσκ τις οποίες υπέγραψαν», επισήμανε ο Κέρι σε μια ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Ζυρίχη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως η επίθεση των αυτονομιστών κατέστη εφικτή λόγω της «ανεύθυνης και επικίνδυνης απόφασης» της Ρωσίας «να τους ανεφοδιάσει τις τελευταίες εβδομάδες με εκατοντάδες νέα προηγμένα στοιχεία πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών εκτόξευσης ρουκετών, βαριά πυροβόλα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά και να συνεχίσει να τους βοηθά στον επιχειρησιακό έλεγχο και τη διοίκηση».

«Καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές αμέσως, να κλείσει τα διεθνή σύνορα με την Ουκρανία και να αποσύρει όλα τα όπλα, τους μαχητές και την οικονομική υποστήριξη. Σε διαφορετική περίπτωση, η πίεση των ΗΠΑ και η διεθνής πίεση στη Ρωσία και τους πληρεξουσίους της θα κλιμακωθεί», διεμήνυσε ακόμη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ