Frankfurter Rundschau: Μια ευκαιρία για την Ευρώπη η νίκη Τσίπρα

Αναλύοντας την πρόκληση της επερχόμενης εκλογής Τσίπρα στην Ελλάδα, η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, σημειώνει:

«Στις 25 Ιανουαρίου επιλέξτε τους Έλληνες», υπογραμμίζοντας ότι η νίκη του Τσίπρα ενδεχομένως να οδηγήσει την εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας που οδηγεί στην κοινωνική ανισότητα και στην φτώχια, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές. 

Κατακρίνοντας την στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας στη συνέχεια η συντάκτης του άρθρου Sahra Wagenknecht εξηγεί γιατί αυτή απέτυχε, ρίχνοντας ευθύνες και στους Έλληνες πλούσιους οι οποίοι φέρουν ευθύνη για τη διαφθορά, το υπανάπτυκτο φορολογικό σύστημα και τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες όπως αναφέρει.

Η χώρα δεν είναι δυνατόn να αποπληρώσει το χρέος της, συνεχίζει, και το γνωρίζει αυτό η Ευρώπη από το 2010. Από τότε, η οικονομική παραγωγή έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 40%, και από 130% του ΑΕΠ το χρέος εκτοξεύθηκε στο 175%.

Σήμερα, πιστωτές της χώρας είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι, τονίζει στην συνέχεια η Sahra Wagenknecht, για να διαπιστώσει ότι δεν θα δουν τα χρήματά τους πάλι, και ευθύνη για αυτό δεν έχουν οι Έλληνες. Το αποτέλεσμα είναι μια αποτυχημένη πολιτική διάσωσης για την οποία υπεύθυνη είναι η Καγκελάριος Μέρκελ.

Η ΕΚΤ, καταλήγει η συντάκτρια της εφημερίδας, καλείται: αντί της προγραμματισμένης άντλησης ένα τρισεκατομμυρίου ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές να ρίξει αυτούς τους πόρους στην Ευρώπη για ένα κοινωνικό και οικολογικό πρόγραμμα κατά της φτώχιας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ