Wall Street Journal: Grexit με… ατύχημα

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ «θα μπορούσε να γίνει με ατύχημα» αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας της Wall Street Journal (WSJ), που υπογράφει ο Σάιμον Νίξον.

Στο άρθρο του, ο Νίξον τονίζει ότι «η ευρωζώνη από δημιουργίας στηρίζει την επιβίωσή της σε ένα παράδοξο». Όπως εξηγεί, «η σταθερότητα του ευρώ εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των αγορών» ότι το ενιαίο νόμισμα είναι «μη αναστρέψιμο». Εξάλλου, σύμφωνα με τον Νίξον, «ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποσχέθηκε το 2012 πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μη διαλυθεί το μπλοκ» των κρατών – μελών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

Ωστόσο, επισημαίνει ο αρθρογράφος της WSJ, «η σταθερότητα στην ζώνη του ευρώ απαιτεί η πιθανότητα εξόδου να είναι πραγματική» ώστε να επιβληθεί η πειθαρχία στα κράτη μέλη, «ιδιαίτερα σε αυτά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες». Κατά τον αρθρογράφο, «η τωρινή πολιτική κρίση στην Ελλάδα δοκιμάζει στα όριά του το εν λόγω παράδοξο».

Ο Νίξον γράφει ότι «κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, ιδιαίτερα οι ίδιοι οι Έλληνες, οι οποίοι σε ποσοστό 74% θέλουν η χώρα να παραμείνει εντός του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της τελευταίας εβδομάδας».

«Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, το 2012 φλέρταρε με την πολιτική της αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ αλλά πλέον αναγνωρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική» διαπιστώνει ο Νίξον.

«Η αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ δεν θα αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία με μαγικό τρόπο. Η κυβέρνηση μάλλον θα αναγκαστεί να εφαρμόσει πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατρεπόταν σε έλλειμμα, με τη διεθνή εμπιστοσύνη να τείνει μειούμενη, γεγονός που ωθούσε εκ νέου την χώρα στην ύφεση» υπογραμμίζει το άρθρο της WSJ.

Αντίστοιχα, «ενδεχόμενη υποτίμηση» δεν θα φέρει «μεγάλη ανακούφιση», γράφει ο Νίξον. «Σε αντίθεση με Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία, που αύξησαν τις εξαγωγές τους, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μέχρι στιγμής λάβει μικρή ώθηση από τη σημαντική εσωτερική υποτίμηση της χώρας» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Ως εκ τούτου, «τα εμπόδια στις δομές της οικονομίας και όχι οι τιμές» είναι ο λόγος που δεν παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη των εξαγωγών. Όπως σημειώνει ο Νίξον, παρότι ενδεχόμενη ελληνική αποχώρηση θα ήταν καταστροφική, «ο κίνδυνος ενός Grexit από ατύχημα είναι πραγματικός».

Δεδομένου ότι «το πρόγραμμα διάσωσης λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου» ο νικητής των εκλογών «θα χρειαστεί να εξασφαλίσει νέα παράταση για να αγοράσει χρόνο ώστε να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την τρόικα»,

Ο Νίξον χαρακτηρίζει ουσιώδη την περαιτέρω παράταση του μνημονίου αφού «η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάρτιο και αντιμετωπίζει περισσότερες αποπληρωμές χρέους τους επόμενους μήνες».

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Φράτσερ προτείνει γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Γερμανικός “εμφύλιος” για το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Θύματα κερδοσκόπων μπορεί να πέσουν Ελλάδα και Ρωσία εκτιμούν οι Financial Times

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ