Τα γερμανικά ΜΜΕ για την συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ

 

Οι έπαινοι της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελας Μέρκελ, για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αποτελεί το κεντρικό σημείο στην κάλυψη από τον γερμανικό Τύπο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Καγκελαρία.

«Η Ελλάδα θέλει να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο προτάσσεται η φράση της κ. Μέρκελ από τη συνέντευξη Τύπου: «τα πρώτα τρυφερά βλαστάρια επιτυχίας είναι ορατά», ενώ επισημαίνεται ότι «η καγκελάριος επαίνεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις μεταρρυθμίσεις του» και προστίθεται ότι εκείνος διαβεβαίωσε πως δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας.

«Η ύφεση έχει σχεδόν ξεπεραστεί, ο αριθμός των ανέργων πέφτει και ένα νέο πακέτο βοήθειας δεν είναι απαραίτητο. Τόσο βέβαιος εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στην Άγγελα Μέρκελ. Ωστόσο ο συνολικά υψηλός αριθμός των ανέργων τον ανησυχεί» αναφέρει το περιοδικό στην ηλεκτρονική του σελίδα.

Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, για την εξυγίανση του προϋπολογισμού, τη σταθεροποίηση του χρέους, την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και την επιστροφή στις αγορές νωρίτερα από το προβλεπόμενο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με λιγότερα χρήματα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

«Ο συντηρητικός πολιτικός δεν μίλησε για μια ενδεχόμενη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής για τα ελληνικά χρέη. Για συγκεκριμένες δηλώσεις είναι ακόμη πολύ νωρίς, είπε. Φυσικά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, αλλά η Ελλάδα κατάφερε, με τη στήριξη των εταίρων και τις “οδυνηρές θυσίες” του ίδιου του λαού, να αφήσει την κρίση πίσω της» συνεχίζει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι η κ. Μέρκελ επαίνεσε την πρόοδο της Ελλάδας στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Zeit», σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ επαινεί την πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις» κάνει λόγο για «επαίνους της κ. Μέρκελ για την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από την κρίση». «Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά σημάδια και ότι (η Ελλάδα) θα μπορούσε σύντομα να φθάσει στο κατώφλι προς την ανάπτυξη» επισημαίνει το ρεπορτάζ από τις δηλώσεις της καγκελαρίου, ενώ παραθέτει και τη δήλωσή της περί «ευχάριστων εξελίξεων» στη διεκπεραίωση του συμφωνηθέντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Η εφημερίδα «Der Tagesspiegel», με τίτλο «Σαμαράς: Η Ελλάδα θέλει να στέκεται στα δικά της πόδια», επισημαίνει ότι «τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα θέλει σύντομα να χρηματοδοτείται και πάλι από τις αγορές, αντί να στηρίζεται στην βοήθεια των διεθνών δανειστών». Παραθέτει εκτενές απόσπασμα από την κοινή συνέντευξη Τύπου. Τονίζει δε ότι στην πρώτη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, πριν από δύο χρόνια, διατυπώνονταν εικασίες για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ κατά την τελευταία επίσκεψη πριν από δέκα μήνες, η κ. Μέρκελ έβλεπε ήδη «φως στην άκρη του τούνελ» στην Ελλάδα και στη σημερινή επίσκεψη η καγκελάριος έδειχνε αισιόδοξη ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να φθάσει στο κατώφλι προς την ανάπτυξη».

 

Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ