• Γερμανικό ΥΠΕΞ προς Γερμανούς πολίτες: Εγκαταλείψτε την Ουκρανία

  12:26 μμ, Τρίτη 06 Μάι 2014 12:26 μμ, Τρίτη 06 Μάι 2014

  Γερμανικό ΥΠΕΞ προς Γερμανούς πολίτες: Εγκαταλείψτε την Ουκρανία

  Για αυξημένο κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Το υπουργείο του καλεί τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την ανατολική και νότια Ουκρανία.

  Μέσω της ιστοσελίδας του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία χαρακτηρίζει την κατάσταση στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας «ιδιαίτερα τεταμένη». Ειδική αναφορά γίνεται και στους δημοσιογράφους:

  «Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων θα πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να κρατηθούν ή να συλληφθούν από δυνάμεις των αυτονομιστών». Δεδομένης της εκεί κατάστασης, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η παροχή προξενικής προστασίας, όπως αναφέρει το υπουργείο.

  Σταϊνμάγερ: Κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση

  Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική El Pais, τη γαλλική Le Monde, την ιταλική La Repubblica και την πολωνική Gazeta Wyborcza, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τονίζει ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. «Οι αιματηρές εικόνες από την Οδησσό, μας έδειξαν ότι απέχουμε ελάχιστα βήματα από μια στρατιωτική σύγκρουση».

  Ο ίδιος προτείνει τη διεξαγωγή μιας δεύτερης διάσκεψης για την Ουκρανία αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου στη χώρα. Χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της πρώτης Διάσκεψης της Γενεύης «ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, που όμως, πέρα από κάθε αμφιβολία, δεν είναι επαρκές», καθώς δεν συμπεριελάμβανε «βήματα υλοποίησης», όπως είπε σε συνέντευξή του προς το ZDF.

  Διπλωματικός πυρετός

  Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ στη Μόσχα μεταβαίνει αύριο Τετάρτη ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Ελβετός Πρόεδρος Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, για συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

  Το θέμα μονοπωλεί και τη σημερινή ετήσια Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βιέννη, με τη συμμετοχή 30 υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Αντρέι Ντεστσίτσα.

  Πηγή: Deutsche Welle

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα