• Κακοκαιρία πλήττει την Βρετανία

  7:26 μμ, Τετάρτη 25 Δεκ 2013 7:26 μμ, Τετάρτη 25 Δεκ 2013

  Κακοκαιρία πλήττει την Βρετανία

  Καταρρακτώδεις βροχές και ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να σαρώνουν την Βρετανία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης, ενώ έως το απόγευμα είχαν εκδοθεί πάνω από 350 δελτία έκτακτων καιρικών φαινομένων, περιλαμβανομένων τριών προειδοποιήσεων από τους μετεωρολόγους για κίνδυνο σοβαρών πλημμυρών, στη νότια και κεντρική Αγγλία.

  Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως στη νότια Αγγλία, δεν έχουν ρεύμα από την παραμονή των Χριστουγέννων, και μηχανικοί εργάζονταν χωρίς διακοπή για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

  Η ταχύτητα των ανέμων φθάνει τα 145 χιλιόμετρα ανά ώρα και πλήττουν τη Βρετανία και τη Γαλλία από την 23η Δεκεμβρίου, όπως και οι βροχοπτώσεις που προκάλεσαν ακυρώσεις δρομολογίων τρένων, πτήσεων και πορθμείων.

  Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας άνδρας που προσπάθησε να σώσει το σκυλί του το οποίο είχε παρασυρθεί από τα νερά ενός ποταμού, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες.

  Η αστυνομία στο Ντόρσετ, στη νοτιοδυτική Αγγλία, απομάκρυνε πάνω από 100 κατοίκους από τις εστίες τους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δύο περιοχές λόγω των φόβων που εκφράζονταν ότι ένας ποταμός σε μικρή απόσταση θα υπερχείλιζε και θα προκαλούσε πλημμύρα.

  Στο Γκάτγουικ, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου, οι διακοπές της ηλεκτροδότησης, οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδικίες ανάμεσα στο προσωπικό και επιβάτες, συνεχίζονταν, καθώς οι ταξιδιώτες προσπαθούν εναγωνίως να φτάσουν έγκαιρα στους χριστουγεννιάτικους προορισμούς τους.

  Πάνω από 200.000 σπίτια δεν έχουν ρεύμα στη Γαλλία, με την Βρετάνη, στα βορειοδυτικά, να αντιμετωπίζει τα πιο σοβαρά προβλήματα.

  Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας αναφέρθηκαν επίσης σε τμήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα στα κεντρικά της χώρας σήμερα και στα νότια αύριο Πέμπτη.

  Σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Φινλανδία.

  Αντιθέτως στη Ρωσία ο χειμώνας είναι ασυνήθιστα ήπιος. Στη Μόσχα καταγράφηκε η πιο θερμή ημέρα του Δεκεμβρίου εδώ και πάνω από έναν αιώνα σήμερα, καθώς η θερμοκρασία είναι 3,5° Κελσίου, σύμφωνα με την ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία.

  Το προηγούμενο ρεκόρ τόσο. . . υψηλής θερμοκρασίας στην Μόσχα ήταν οι 3,1 βαθμοί Κελσίου που είχαν καταγραφεί την 25η Δεκεμβρίου 1910.

  Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα