Τι λέει ο βελγικός Τύπος για τη Χ.Α.

Τι λέει ο βελγικός Τύπος για τη Χ.Α.

Mε τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα ασχολείται και σήμερα ο βελγικός και κοινοτικός Τύπος, αφιερώνοντας εκτενή ειδησεογραφικά ρεπορτάζ και άρθρα γνώμης. Ειδικότερα:

Στη χθεσινή προσαγωγή των κορυφαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώπιον των ανακριτών για να κριθεί κατά πόσον είναι προφυλακιστέοι, ή όχι, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ, που φιλοξενεί η σημερινή ολλανδόφωνη εφημερίδα «De Morgen» υπό τον τίτλο «Ενώπιον της Δικαιοσύνης οι Έλληνες νεοναζί» και υπέρτιτλο «Ο πρόεδρος και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής διώκονται για ανθρωποκτονία και εκβίαση».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, ότι η διαφαινόμενη εξάρθρωση της ΧΑ προσφέρει μια «χρυσή ευκαιρία για να απαλλαγεί η ελληνική κοινωνία από τη βία». Σύμφωνα με την κυβέρνηση -συνεχίζει η εφημερίδα- «η ΧΑ δεν είναι τίποτα άλλο από μια εγκληματική οργάνωση, που κρύβεται πίσω από τον μανδύα του πολιτικού κόμματος».

Ακολούθως, γίνεται αναφορά στη χθεσινή απόφαση των ανακριτών να αφεθούν ελεύθερα τα τρία κορυφαία στελέχη της ΧΑ, μεταξύ των οποίων και ο «ανατέλλων αστέρας», όπως χαρακτηρίζεται, της οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης και να προφυλακιστεί ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος, όπως σημειώνεται, έγινε ευρύτερα γνωστός πέρσι, όταν αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Τονίζεται ακόμη πως ο Ηλ. Κασιδιάρης υιοθετεί απροκάλυπτα ρατσιστικό λόγο και έχει στο μπράτσο του χαραγμένο τατουάζ με τη σβάστικα. Όπως, εξάλλου, σημειώνεται, κατά την αποχώρησή τους από το δικαστικό μέγαρο οι βουλευτές της ΧΑ επιδόθηκαν σε ύβρεις και προπηλακισμούς δημοσιογράφων, ενώ δεν παρέλειψαν να θριαμβολογήσουν, χαιρετίζοντας την απόφαση των ανακριτών ως «νίκη».

Επιχειρώντας στη συνέχεια μια αναδρομή στο ιστορικό της οργάνωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι η απήχησή της στην ελληνική κοινωνία πολλαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια ιδίως αφότου ενέσκηψε η κρίση και η φτώχεια άρχισε να αγγίζει ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού. Εξίσου μεγάλο …αέρα στα πανιά της ΧΑ έδωσε –κατά την εφημερίδα– και η αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελληνικές αρχές έδειξαν μεγάλη ανοχή απέναντι στην βία, που χρησιμοποιούσε η ΧΑ, με αποτέλεσμα τα στελέχη της οργάνωσης να αποθρασυνθούν και να περιφέρονται στους δρόμους της Αθήνας κραδαίνοντας ελληνικές σημαίες και τρομοκρατώντας όχι μόνον μετανάστες, αλλά και πολιτικά αντιφρονούντες, όπως και ομοφυλόφιλους.

Εξάλλου, το σύνολο του γαλλόφωνου βελγικού Τύπου (Le Soir, L’Echo, La Libre Belgique), όπως και η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF, αναπαράγουν στις ηλεκτρονικές τους σελίδες δημοσίευμα πρακτορειακής προέλευσης (AFP) με τίτλο «Ο επικεφαλής του ελληνικού νεο-ναζιστικού κόμματος σε προσωρινή κράτηση».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ