11η Σεπτεμβρίου: Ο Γολγοθάς μιας γυναίκας που έχασε τον άνδρα της τη μέρα που άλλαξε ο κόσμος

11η Σεπτεμβρίου, η μέρα που άλλαξε ο κόσμος. Η ανθρωπότητα συγκλονίστηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις ΗΠΑ. Οι Δίδυμοι Πύργοι στην καρδιά της Νέας Υόρκης κατέρρευσαν σε ελάχιστη ώρα από τη στιγμή που δύο αεροσκάφη συγκρούστηκαν πάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: Συνολικά 2.977 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ περισσότεροι από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Monica Iken, 20 χρόνια μετά, περιγράφει την τραγωδία που βίωσε, όταν ο σύζυγός της της την αποχαιρέτισε με ένα φιλί εκείνη την αποφράδα μέρα και δεν επέστρεψε ποτέ, αλλά και τον Γολγοθά που έζησε στην προσπάθεια να νικήσει τις σκιές και τα σημάδια της.

11η Σεπτεμβρίου - χήρα

“Κοιμήθηκα ως μία ευτυχισμένη νεόνυμφη και την επόμενη ημέρα ξύπνησα χήρα” εξομολογείται η Monica Iken στη New York Post. “Εκείνο το ανέφελο πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου, ο σύζυγός μου Michael ξύπνησε χαρούμενος και ανυπόμονος να δώσει εξετάσεις για το δίπλωμα ιστιοπλοΐας.

Μου είπε “σ’ αγαπώ” και πήγε στη δουλειά, στον 84ο όροφο στον νότιο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Με κάλεσε δύο φορές. Την πρώτη μου είπε ήρεμα “άνοιξε την τηλεόραση. Επιβατικό αεροπλάνο έπεσε στο κτίριο. Όλα είναι καλά και υπό έλεγχο”.

Και το τελευταίο πράγμα που μου είπε ήταν “οι άνθρωποι πηδούν από τα παράθυρα. Πρέπει να φύγω” προσθέτει η 51χρονη πλέον γυναίκα.

“Πολλοί λένε ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε, πέρασαν 20 χρόνια. Αλλά για κάποιους από εμάς, εκείνη την ημέρα, οι αγαπημένοι μας δολοφονήθηκαν στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο. Έγινε ο “αιώνιος εφιάλτης” μας” σημειώνει η Monica στη New Υork Post.

Για τον έρωτά της με τον Michael λέει: “Συναντηθήκαμε στις 11 Σεπτεμβρίου 1999 σε ένα εστιατόριο. Είπε στον καλύτερό του φίλο: “θα το παντρευτώ αυτό το κορίτσι”. Και το έκανε, στις 27 Οκτωβρίου του 2000 στην παραλία του Σεντ Μάρτινς”. Πριν συμπληρώσουν ένα έτος έγγαμου βίου, ακριβώς στην επέτειο δύο χρόνων γνωριμίας, ο Michael σκοτώθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

11η Σεπτεμβρίου - χήρα

“Μετά την 11/9 πολλοί θεώρησαν ότι κέρδισα το λαχείο επειδή οι χήρες πήραν χρήματα ως αποζημίωση για τον πόνο και την απώλεια. Ξαφνικά άνδρες εμφανίζονταν από παντού για να βγουν ραντεβού μαζί μου. Δνε έπεσα στην παγίδα. Ήμουν σε σοκ στη σκέψη ότι τα χρήματα θα μας έκαναν να αισθανθούμε καλύτερα. Έλαβα ματωμένα χρήματα” εξομολογείται.

Όσο για το πώς χρησιμοποιήσε τα χρήματα της ααποζημίωσης; Όπως λέει, πλήρωσε τα καθημερινά της έξοδα αλλά επίσης ίδρυσε έναν μη κυβερνητικό οργανισμό με  αποστολή του τη δμηιουργία μνημείου στο σημείο όπου ήταν παλιά οι Δίδυμοι Πύργοι. “Θα έδινα πίσω κάθε δολάριο για να έχω πίσω τον Michael μου!” λέει.

Στην 20η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, θα τιμήσει τον νεκρό σύζυγό της φορώντας το νυφικό της φόρεμα.

Το 2006 παντρεύτηκε τον πυροσβέστη Bob Murphy και απέκτησαν δύο κόρες, τη Madison και τη Megan.  Όπως λέει, την ημέρα εκείνη ο Bob ήταν εκτός υπηρεσίας, αλλά μετά την κατάρρευση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έσπευσε να συνδράμει στο έργο των διασωστών. “Η 8 μηνών κόρη μας, Madison, σήμερα 15 χρονών, ήταν στην αγκαλιά μου όταν περπάτησα στο ιερό για να παντρευτώ τον Bob. Αργότερα κάναμε τη Megan που σήμερα είναι 13 ετών”.

“Όταν συνάντησα τον Bob, του είπα ότι θα κρατήσω το επώνυμο Iken και αν ξαναπαντρευόμουν θα προσέθετα και το όνομα του νέου μου συζύγου. Όταν αρραβωνιαστήκαμε έφτιαξα νέο δαχτυλίδι που είχε και διαμάντια από τη βέρα του Michael. Ο Bob αντιλαμβάνεται την 11/9 και γιατί ο Michael θα έχει πάντα μία θέση στην καρδιά μου. Δεν είναι εύκολο για εκείνον επειδή είμαι ερωτευμένη με δύο άνδρες και ο ένας είναι νεκρός. Αλλά είμαι ευλογημένη που έχω έναν υπέροχο σύζυγο και δύο όμορφα κορίτσια που είναι μέρος της κληρονομιάς του Michael, επειδή είναι δικό μου κομμάτι”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ