Πώς οι απλοί πολίτες συμμετέχουν στη συνδιάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης;

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης θέτει τους πολίτες στο επίκεντρο της συζήτησης για το πώς πρέπει η ΕΕ να απευθύνει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Οι ομάδες πολιτών παίζουν κρίσιμο ρόλο: θα εξετάσουν τις ιδέες που συγκεντρώνονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας και των εκδηλώσεων και θα υποβάλουν συστάσεις που θα συζητηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Υπάρχουν τέσσερις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών, καθεμία από τις οποίες  αποτελείται από 200 πολίτες και διασφαλίζεται ότι περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία γυναίκα και έναν άνδρα πολίτη ανά κράτος μέλος. Οι πολίτες  επιλέγονται τυχαία, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικοί της πολυμορφίας της ΕΕ.

Κάθε ομάδα θα ασχοληθεί με συγκεκριμένα θέματα. Ορισμένα από αυτά:

-Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας

-Ευρωπαϊκή δημοκρατία, αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια

-Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον, υγεία

– Μετανάστευση

Οι πρώτες συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν επί τέσσερα σαββατοκύριακα από τις 17 Σεπτεμβρίου και τις 17 Οκτωβρίου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οι δεύτερες συνεδρίες διεξήχθησαν στο διαδίκτυο τον Νοέμβριο, ενώ οι τρίτες συνεδρίες θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ