ΕΕ: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για την πληρωμή του φυσικού αερίου στη Ρωσία – Και τον Μάιο επιδότηση ρεύματος

Τη Δευτέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις της ΕΕ για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου στη Ρωσία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια και μελετά έναν μόνιμο μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα θα αποφασίσει η Ευρώπη πώς θα πληρώνει την Gazprom στο εξής για το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να πληρώνουν σε ευρώ, κάτι που αποσαφήνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, “οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών εντός ΕΕ σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή του ευρώ, με το οποίο πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε, σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως επαναλαμβάνω ότι η χώρα μας δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της». Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως όπως είναι γνωστό από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη καταρτιστεί και ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας ακόμα και στην ακραία περίπτωση, που φαντάζει πολύ λίγο πιθανή, για να μην έχουμε προβλήματα όσον αφορά τον εφοδιασμό της ενεργειακής μας επάρκειας”.

Gazprom

Οι επιδοτήσεις Μαΐου

Η κυβέρνηση καλείται τις επόμενες μέρες να λάβει αποφάσεις και για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, από εδώ και στο εξής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ και τον Μάιο θα συνεχιστεί η επιδότηση.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα οι οικιακοί καταναλωτές θα λάβουν:

-72 ευρώ έως τις 300 kwh

-87 ευρώ τον μήνα κοινωνικό τιμολόγιο

-130 ευρώ/MWh  οι επαγγελματικοί καταναλωτές και

-οι πολύ μικρές επιχειρήσεις 230 ευρώ/MWh

Στο φυσικό αέριο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα λαμβάνουν 40 ευρώ/θερμική MWh.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών ζητεί παρέμβαση της ΡΑΕ για τις ανεξέλεγκτες τιμές ενέργειας. Όπως λένε, δεν συνάδουν οι τιμές χονδρικής με τη μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου.

Ενώ η χονδρεμπορική αγορά τον Οκτώβριο, τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 ήταν 272,4 ευρώ/MWh, η μέση τιμή εισαγωγής τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν 75,5 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, “παρά τη σημαντική πτώση των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές τον Απρίλιο, οι τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν να κυμαίνονται στα υψηλά επίπεδα των 250 ευρώ/MWh και μάλιστα, παρά το πολύ υψηλό επίπεδο εισαγωγών, την αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ και τη μειωμένη εποχική ζήτηση».

Λογαριασμοί ρεύματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε σύσκεψη με το προεδρείο της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για τη ρήτρα αναπροσαρμογής με αφορμή την πρωτοβουλία τους για νομική προσφυγή κατά της νομιμότητάς της.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, για τον μόνιμο μηχανισμό διαμόρφωσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο αυτός να απορροφήσει τις επιβαρύνσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλη την υπόλοιπη χρονιά θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στον Μάιο.

Τι επιδιώκει ο Πούτιν ζητώντας πληρωμές σε ρούβλια

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει τρία πράγματα: Το να πληρώνεται η Ρωσία για το αέριό της στο νόμισμά της θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των κυρώσεων που έχουν υποστεί, στο ανέβασμα της αξίας του νομίσματος, στο ρούβλι δηλαδή, και στην προστασία της ρωσικής οικονομίας. Το ρωσικό εθνικό νόμισμα ενισχύεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές  συναλλάγματος. Όχι μόνο έχει καλύψει τις απώλειες που είχε υποστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά βρίσκεται πάνω από τα προ εισβολής επίπεδα ισοτιμιών. Θεωρητικά η απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζήτηση για το νόμισμα και τη νομισματική ισοτιμία του, ενδεχομένως, όχι για πολύ. Όπως έχουν, όμως τα πράγματα και ευρώ και δολάρια χρησιμοποιούνται ήδη για την αγορά ρουβλιών όταν η Gazprom ανταλλάσσει τα κέρδη της από το εξωτερικό.

Η διαφωνία για το ρούβλι έχει προκαλέσει ανησυχίες και για το τι θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες στο φυσικό αέριο. Αυτό θα έφερνε τη Ρωσία αντιμέτωπη με κατηγορίες περί αθέτησης των μακροπρόθεσμων συμβολαίων της. Ωστόσο, το γεγονός ότι ενισχύεται το ρούβλι μας δείχνει ότι οι αυστηρές κυρώσεις που υπάρχουν προς τη Ρωσία δεν έχουν μεγάλο αντίκρυσμα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ