Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Ενεργοί πολίτες στη διαμόρφωση πολιτικής

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης συνεχίστηκε στις 7-9 Ιανουαρίου 2022 στη Βαρσοβία, όπου πραγματοποιήθηκε η τρίτη και τελευταία συνάντηση της ομάδας πολιτών για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία. Ορισμένα μέλη της ομάδας συνδέθηκαν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι προτάσεις των συμμετεχόντων κινήθηκαν γύρω από πέντε θεματικές :

-Καλύτερος τρόπος ζωής

-Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας

-Aναπροσανατολισμός της οικονομίας

-Aναπροσανατολισμός επίσης της άκρατης παραγωγής και της υπερκατανάλωσης

-Φροντίδα για όλους

Οι συμμετέχοντες ψήφισαν συνολικά 64 προτάσεις. Οι 51 από αυτές εγκρίθηκαν ενώ οι υπόλοιπες 13 δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (70%) των ψήφων.

Οι πολίτες συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση συστάσεων πολιτικής. “Πρόκειται για μεγάλη νίκη για όλους, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ηθικό επίπεδο”, δήλωσε ο Σελεστίνο από την Ιταλία.

« Ο πολίτης κατέχει εδώ κεντρική θέση και βιώνει την εμπειρία διαμόρφωσης πολιτικών και προσπαθεί να βρει λύσεις. Ο κόσμος αισθάνεται ότι συμμετέχει. Οι πολίτες είναι μέρος του συστήματος».

Η Νίνα, μια συμμετέχουσα από τη Γερμανία, είπε: «Έχουμε ήδη καταλήξει σε πολλές εξαιρετικές προτάσεις και συστάσεις. Ελπίζω, ότι οι πολιτικοί της ΕΕ θα δώσουν συνέχεια σε αυτό το εγχείρημα, θα ακούσουν τις γνώμες μας και θα αναλάβουν δράση προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ