Ζήτησε την παραίτηση του Δ.Σ. της ΕΑΒ

Ζήτησε την παραίτηση του Δ.Σ. της ΕΑΒ

Tην παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ ΑΕ), ζήτησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια της άσκησης κακουργηματικής ποινικής δίωξης στα μέλη της διοίκησης της εταιρείας από τον Επίκουρο Οικονομικό Εισαγγελέα.

 Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΒ ΑΕ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, εκτός από το μέλος του ΔΣ και πρώην στέλεχος της εταιρείας, η περίπτωση του οποίου αποτέλεσε αντικείμενο της έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Για το συγκεκριμένο μέλος κινήθηκε η διαδικασία παύσης του από μέλος του ΔΣ. Η αντικατάστασή του, όπως και των άλλων μελών του ΔΣ, ούτως ή άλλως, έχει δρομολογηθεί από τις 30/7/2013 και η συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής έχει ορισθεί για την 28/08/2013.

Συνεπώς, το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται στην ανακοίνωση, “παρακολουθεί στενά, από την πρώτη στιγμή, την εξέλιξη του ζητήματος, ενεργώντας για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της φήμης της εταιρείας. Προς την κατεύθυνση αυτή, επιφυλάσσεται να αξιοποιήσει κάθε έννομο μέσο που έχει στη διάθεσή του”.

Σχετικά με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ΑΕ, ανακοινώθηκαν επίσης τα εξής:

– Στις 30/07/2013 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη γνωστοποιώντας την πρόθεση της Κυβέρνησης για έναρξη, σύμφωνα με το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής, των κοινοβουλευτικών διαδικασιών αλλαγής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒ ΑΕ. Την εν λόγω επιστολή ακολούθησε η από 12/08/2013 επιστολή της Διευθύντριας του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών που αφορούσε στη διαβίβαση σχετικών με την αλλαγή των μελών του ΔΣ εγγράφων.

– Στις 06/08/2013 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΕΑΒ ΑΕ κ. Κυριάκο Λινάκη ζητώντας να κινηθεί αρμοδίως και αναλόγως μετά την εμπιστευτική έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Ειδικότερα, όσον αφορά στη νομιμότητα της διαδικασίας επιλογής και της συναφθείσας σύμβασης για την πλήρωση θέσης διευθυντικού στελέχους της εταιρείας, καθώς και των αποδοχών που καταβλήθηκαν σε αυτό, ζητήθηκε η δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της εταιρείας λόγω μη κατοχής από το εν λόγω στέλεχος των τυπικών προσόντων βάσει των οποίων, κατά τις προβλέψεις της σύμβασης εργασίας του, υπολογίσθηκαν οι αποδοχές του. Επιπλέον, ζητήθηκε η προώθηση κάθε απαραίτητης ενέργειας για την επίλυση του ζητήματος και για τη θεσμική διασφάλιση ότι κάτι αντίστοιχο δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Παράλληλα, σε συνέχεια των στοιχείων της Ετήσιας Έκθεσης για το 2012 του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την ΕΑΒ ΑΕ, ζητήθηκε η ενημέρωση για τις ενέργειες που θα δρομολογηθούν για την αντιμετώπιση των περιγραφόμενων στην εν λόγω έκθεση φαινομένων.

– Στις 06/08/2013 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος γνωστοποιώντας το περιεχόμενο της εν λόγω έκθεσης του ΣΕΕΔΔ και ζητώντας τις δέουσες ενέργειές του στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του.

– Στις 12/08/2013 ο Πρόεδρος της ΕΑΒ ΑΕ κ. Κυριάκος Λινάκης απέστειλε επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα γνωστοποιώντας, μεταξύ άλλων, ότι κατά την υπ’ αριθ. 1321 Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΑΒ ΑΕ αποφασίστηκε:

(α) η παύση του εν λόγω στελέχους από τα καθήκοντα του Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου,

(β) η άμεση διερεύνηση και ο προσδιορισμός των χρηματικών ποσών που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν στον εν λόγω στέλεχος καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του,

(γ) η προετοιμασία της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΑΒ ΑΕ ώστε να διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο τόσο την επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού όσο και την αποκατάσταση της δυσφήμισης που προκλήθηκε στην εταιρεία από τα συγκεκριμένα γεγονότα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ