Υψηλή συμμετοχή των τραπεζών στην επαναγορά των ομολόγων

Υψηλή συμμετοχή των τραπεζών στην επαναγορά των ομολόγων

Θετικά είναι τα μηνύματα που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Το βιβλίο των προσφορών κλείνει στις 19:00 απόψε. Το μεσημέρι συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για να δώσουν την έγκριση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν τα Νέα, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προσφέρουν έως και το 100% των τίτλων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, χθες, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στα διοικητικά επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία εκτιμούν ότι η αυξημένη προσφορά ομολόγων από το εξωτερικό θα επιτρέψει εντέλει τη συμβολή τους στην επαναγορά με ένα μέρος των νέων ελληνικών ομολόγων που έχουν λάβει μετά το PSI.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες για την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα λειτουργεί ως ασπίδα στα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών έναντι αγωγών που μπορεί να κατατεθούν εις βάρος τους από μετόχους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα αιτήματα του κλάδου για μεγιστοποίηση του οφέλους από τον αναβαλλόμενο φόρο και για ορισμένες δύο – τρεις ακόμη λογιστικές διευκολύνσεις προς την κατεύθυνση μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν γίνει αποδεκτά. 

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις αυξημένες πιθανότητες ισχυρ��ύ ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, που μπορεί με βάση το ευνοϊκότερο σενάριο να επιτρέψει τη διακράτηση ομολόγων έως και 5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνει τις προοπτικές διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα του συστήματος μετά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τα hedge funds θα πωλήσουν σε αυτή τη φάση τα 2/3 των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, δηλαδή περί τα 15 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα προτιμήσουν να τα διακρατήσουν με στόχο να τα πωλήσουν σε υψηλότερες τιμές στο μέλλον, εφόσον βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

 

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ