Χατζηδάκης για Κυριακές:Δεν πρόκειται για «ιδεολογική εμμονή»

Χατζηδάκης για Κυριακές:Δεν πρόκειται για «ιδεολογική εμμονή»

 

“Το παρόν νομοσχέδιο παίρνει τη θέση ενός αναχρονιστικού και ασφυκτικού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς, που υπάκουε στη λογική μιας άλλης εποχής, του Αγορανομικού Κώδικα” τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη βουλή για το νομοσχέδιο “κανόνες ρύθμισης της άγορας προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών. 

“Κεντρικοί άξονες του νομοσχεδίου που συζητούμε είναι η ελευθερία στη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, η ενημέρωση, η ασφάλεια του καταναλωτή και η ένταση των ελέγχων” είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στην ένταση των ελέγχων έκανε λόγο για ένα ορθολογικό σύστημα κυρώσεων και διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό:

-Γίνονται αυστηρότερες οι κυρώσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων

-καταργείται η δυνατότητα της επιτόπου επιβολής προστίμου, ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες αθέμιτης συναλλαγής

-καταργείται, επίσης, η διακριτική ευχέρεια του ελεγκτικού οργάνου να επιβάλει κυρώσεις εντός πλαισίου «από…έως». Κάθε κύρωση προσδιορίζεται επακριβώς και αντιστοιχείται με συγκεκριμένη παράβαση.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στο χώρο των καυσίμων, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι “εκτός από τις βαριές κυρώσεις για τις πειραγμένες αντλίες, με συγκεκριμένα πρόστιμα, εξάμηνη φυλάκιση και αναστολή λειτουργίας επί υποτροπής απαγορεύουμε να δημιουργηθεί πρατήριο στον ίδιο χώρο ή από συγγενείς του πρατηριούχου μέχρι δεύτερου βαθμού”. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι εισάγονται έλεγχοι με το λεγόμενο «μυστικό αυτοκίνητο», αυτοκίνητο συμβατικό, χωρίς διακριτικά του Υπουργείου, θεσπίζονται υποχρεωτικά οι γραπτές συμβάσεις μεταξύ των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων, θεσμοθετείται  η υποχρέωση για ηλεκτρονικά συστήματα εισροών εκροών σε όλα τα σημεία της αλυσίδας των καυσίμων.

 

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι στο πλαίσιο των διατάξεων για τις εκπτώσεις και τις προσφορές καθιερώνονται τέσσερις περιόδοι εκπτώσεων, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των Κυριακών είπε:

“Μετά από διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, μετά την πάροδο αρκετών μηνών, φέρνουμε μια ρύθμιση, η οποία επιτρέπει –προαιρετικά- το άνοιγμα όλων των καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο Χριστούγεννα, Πάσχα και στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους.

Επιπλέον αυτών, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα μέσα σε μια προθεσμία τριών μηνών, να ορίσουν οι κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες (στο επίπεδο του παλαιού νομού δηλαδή) πάλι σε προαιρετική βάση- το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε εμπορικά κέντρα, αλυσίδες, εκπτωτικά χωριά και άλλες Κυριακές του χρόνου. Εάν ο Αντιπεριφερειάρχης δεν ασκήσει αυτή του την ευχέρεια εντός των τριών μηνών, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχουν αντίστοιχες κυρώσεις”

“Πρόκειται για μια ρύθμιση που σέβεται τις τοπικές ιδιαιτερότητες, είναι ευέλικτη γιατί είναι προαιρετική, και ακολουθεί την τάση απελευθέρωσης που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη” σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. 

“Με τη ρύθμιση που φέρνουμε, δίνουμε προτεραιότητα στα μικρά καταστήματα, διότι λέμε να είναι όλοι ανοιχτοί 7 Κυριακές και τις υπόλοιπες Κυριακές και αν το θέλουν φυσικά και αποφασιστεί σε περιφερειακό επίπεδο, μόνο τα μικρά καταστήματα. Το κάνουμε για να δώσουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ή για να αντιμετωπίσουμε το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η ανάκαμψη στηρίζει και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όλα αυτά που λέμε εμείς δεν τα υποστηρίζουμε μόνο εμείς. Πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για μια ευρύτερη παρέμβαση ως προς τον ανταγωνισμό, λέει ότι η απελευθέρωση τείνει είτε να αυξήσει είτε στη χειρότερη περίπτωση, να αφήσει την πραγματική δαπάνη αμετάβλητη. Άρα, είτε ο τζίρος μένει σταθερός ή πάντως αυξάνεται. Σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται και δεν πλήττεται η αγορά. Προχωρώντας, αναφέρει ότι ο καταναλωτής ζημιώνεται από την υπάρχουσα νομοθεσία για τις Κυριακές στην Ελλάδα, ζημιά 309 εκατομμυρίων ευρώ περίπου το χρόνο. Αναφέρει, επίσης, ότι η απελευθέρωση στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξάνει την απασχόληση σε όλους τους τομείς κατά 7% κατά μέσο όρο” πρόσθεσε.

 

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη ρύθμιση “δεν είμαστε δογματικοί. Φέραμε τη ρύθμιση στη Βουλή για να συζητηθεί και να τη διαμορφώσουμε από κοινού”.

 

“Δεν πρόκειται για «ιδεολογική εμμονή», όπως αναφέρθηκε σε κάποια στιγμή στην Επιτροπή.Πρόκειται για μια ρύθμιση που ακολουθεί την τάση που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στον τουριστικό Νότο, για μια ρύθμιση που δίνει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή και που είναι προαιρετική, άρα απολύτως ευέλικτη, ώστε να χρησιμοποιηθεί εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη” κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ