Wall Street: Βουτιά από φόβο για την ύφεση

Αμείωτοι παραμένουν στις αγορές οι φόβοι για επερχόμενη  ύφεση, κυρίως μετά και την απόφαση της FED (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) να αυξήσει θεαματικά τα επιτόκια, με αποτέλεσμα το αμερικανικό χρηματιστήριο να γνωρίζει μεγάλη πτώση, ενώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έγραψαν “βουτιές”, με την Αθήνα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Ευρείες απώλειες εμφανίζουν αυτή την ώρα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, γιατί η αρχική ανακούφιση από την απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 (κατά 75 μονάδες βάσης), γρήγορα εξανεμίστηκε και τη θέση της πήραν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μελλοντικής ύφεσης στην οικονομία.

Ο Dow Jones

Ο Dow Jones έχασε τα χθεσινά του κερδη γράφοντας απώλειες 820 μονάδων ή 2,67% στις 29.850 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός έτους.
Κατά 3,65% μειώνεται ο S&P 500, διολισθαίνοντας στις 3.651 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος βρίσκεται στο -4,56% και τις 10.594 μονάδες.
Η χθεσινοβραδινή αύξηση των επιτοκίων (από 0,75% σε 1,5%), όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Federal Reserve, δεν θα είναι η τελευταία, καθώς τον Ιούλιο θα ακολουθήσει νέα αναθεώρηση της τάξης των 50 ή των 75 μονάδων βάσης -ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παραπάνω δήλωση του Τζερόμ Πάουελ αφενός επιβεβαιώνει την προθυμία της Federal Reserve να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό (8,6% τον Μάιο), αφετέρου όμως είναι πιθανό να οδηγήσει την οικονομία σε επιβράδυνση και την ανεργία σε ανοδική πορεία.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Reuters

Όπως αναφέρει το Reuters, στόχος ήταν η καταπολέμηση του ιδιαίτερα υψηλού πληθωρισμού που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, ο οποίος πυροδότησε τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για ύφεση. Το ξεπούλημα ήταν μεγάλο, καθώς η επιθετική κίνηση της Fed ενίσχυσε τους φόβους για ένα κύμα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, που θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

Η Ελβετία και η Βρετανία αύξησαν τα επιτόκια, ακολουθώντας την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed την Τετάρτη. Η Wells Fargo δήλωσε ότι, μετά την απόφαση της Fed, οι πιθανότητες για ύφεση είναι πλέον πάνω από 50%. Άλλες τράπεζες που έχουν προειδοποιήσει για αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης είναι η Deutsche Bank και η Morgan Stanley.

Ο δείκτης αναφοράς (.SPX) έχει υποχωρήσει κατά 22,9% μέχρι στιγμής για το 2022 και βρίσκεται σε πτωτική τάση, ενώ οι δείκτες Nasdaq Composite (.IXIC) και S&P 500 επρόκειτο να σημειώσουν τη 10η εβδομαδιαία πτώση τους τις τελευταίες 11 εβδομάδες.

Μεταξύ των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ, η Wells Fargo (WFC.N) οδηγήθηκε σε απώλειες 3,5%. Η Walmart (WMT.N) σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ η Target (TGT.N) έπεσε κατά 1,8%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ