Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στις online και offline αγορές

Τη θέση της για τους επικαιροποιημένους κανόνες της ΕΕ που αφορούν την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων πλην της  διατροφής  υιοθέτησε σήμερα η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς με 41 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν αλλαγές για να ενισχύσουν την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται στην ΕΕ και να προστατέψουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Οι ευρωβουλευτές διευκρίνισαν επίσης τις υποχρεώσεις για τους οικονομικούς φορείς και τις ηλεκτρονικές αγορές και ενίσχυσαν τις απαιτήσεις ασφάλειας των προϊόντων.

Σαφέστεροι κανόνες για τους χειριστές και την ασφάλεια των προϊόντων

Όλοι οι οικονομικοί φορείς, όπως οι κατασκευαστές, οι εισαγωγείς και οι διανομείς, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις επικαιροποιημένες γενικές υποχρεώσεις ασφάλειας για τη διάθεση προϊόντων στην αγορά της ΕΕ. Εάν αυτοί οι οικονομικοί φορείς δεν είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ, θα πρέπει να ορίσουν ένα υπεύθυνο άτομο στην ΕΕ ως σημείο επαφής των αρχών.

Εάν δεν συμμορφωθούν, οι κυρώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν επίσης τις διατάξεις σχετικά με τις απαιτήσεις ασφάλειας για τα προϊόντα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη πιθανοί συγκεκριμένοι κίνδυνοι για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία. Τα προϊόντα θα πρέπει να είναι ασφαλή για όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των οποίων η ασφάλεια θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται πάντα υπόψη όταν σχεδιάζονται τα προϊόντα. Πρέπει να ληφθούν υπόψη τεχνολογικές πτυχές, όπως η παρέμβαση στον κυβερνοχώρο, αλλά και οι επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τα ψηφιακά συνδεδεμένα προϊόντα στην ψυχική υγεία των παιδιών.

αγορές

Απομάκρυνση επικίνδυνων εμπορευμάτων

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε και σύμφωνα με τον πρόσφατα συμφωνημένο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι διαδικτυακές αγορές θα πρέπει να δημιουργήσουν ενιαία σημεία επαφής για να επικοινωνούν γρήγορα με τις αρχές επιτήρησης και τους καταναλωτές. Οι αρχές μπορούν να υποχρεώσουν τις διαδικτυακές αγορές να αφαιρέσουν και να απενεργοποιήσουν την πρόσβαση σε παράνομες καταχωρίσεις επικίνδυνων προϊόντων. Αφού ειδοποιηθούν, οι ηλεκτρονικές αγορές θα έχουν μια ημέρα να δράσουν. Θα διενεργούσαν τυχαίους ελέγχους για να εντοπίσουν τα επικίνδυνα προϊόντα.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να εκσυγχρονιστεί το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα (πύλη «Safety Gate») ώστε να επιτραπεί στις ηλεκτρονικές αγορές να εντοπίζουν πιο εύκολα τα μη ασφαλή προϊόντα. Η πύλη θα πρέπει να γίνει πιο διαισθητική και οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες για τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.

Αποτελεσματικές διαδικασίες ανάκλησης και πρόσβαση σε πληροφορίες

Σε περίπτωση που ένα επικίνδυνο προϊόν πρέπει να ανακληθεί ή υπάρχει προειδοποίηση ασφαλείας, οι οικονομικοί φορείς και οι ηλεκτρονικές αγορές θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές και να διαδίδουν ευρέως τις πληροφορίες στο διαδίκτυο. Οι καταναλωτές θα ενημερώνονται για το δικαίωμά τους για επισκευή, αντικατάσταση ή επιστροφή χρημάτων.

Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν επίσης μια διάταξη για να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες για την ασφάλεια των προϊόντων είναι διαθέσιμες σε εύκολα κατανοητή γλώσσα και προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία.

Δήλωση

Η εισηγήτρια Dita Charanzová (Τσεχία) δήλωσε: «Σήμερα, κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα προϊόντα είναι ασφαλή στην Ευρώπη, παρέχοντας στους καταναλωτές περισσότερα δικαιώματα και στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών αγορών, περισσότερες ευθύνες. Και το σημαντικό, το κάνουμε με τρόπο που προστατεύει τις μικρές επιχειρήσεις χωρίς να περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών. Το “Δίκτυο Ασφαλείας” μας θα είναι πιο αποτελεσματικό και οι νέες υποχρεώσεις θα στοχεύουν σε τομείς όπου χρειάζεται περισσότερο δράση. Ανυπομονώ για μια γρήγορη έγκριση υπό την Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ».

Επόμενα βήματα

Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τη διαπραγματευτική του εντολή, μπορούν να ξεκινήσουν διοργανικές συνομιλίες μεταξύ του Κοινοβουλίου και των κρατών μελών. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν από τη δημοσίευσή της και την έναρξη ισχύος της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ