Βαρουφάκης: Η μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στη συμφωνία – ΒΙΝΤΕΟ

«Για να κλείσει σωστά η διαπραγμάτευση, απαιτείται εμείς να αλλάξουμε ήθη και έθιμα και οι δανειστές να αποδεχθούν ότι η Μνημονιακή λογική απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο υπουργός τόνισε ότι «η μεγάλη, μακρά, επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στη  συμφωνία» η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά και το Μεσοπρόθεσμο πλάνο για την περίοδο 2015-2019. Από μόνη της η ανακοίνωση μιας τέτοιας συμφωνίας όπως είπε, θα αρκούσε για να περάσουμε σε μια νέα, ελπιδοφόρα εποχή.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάπτυξη είναι αλληλοαναιρούμενοι. Πρόταση της κυβέρνησης είναι να τεθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα που να συνάδουν με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Σημείωσε ακόμη ότι η συμφωνία θα ξεκλείδωνε το μεταρρυθμιστικό κίνημα που χρειάζεται η χώρα σε τομείς όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας.

Αναφερόμενος στην μετά τον Ιούνιο εποχή περιέγραψε πέντε σημεία – κλειδιά που αποτελούν όπως είπε προαπαιτούμενα:

Πρώτον, ο εξορθολογισμός της διάρθρωσης του δημόσιου χρέους «χωρίς κουρέματα και δραματικές αλλαγές». Επανέλαβε την πρόταση για swap προκειμένου να αποπληρωθούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με διαμεσολάβηση του ESM ώστε η ΕΚΤ να αποπληρωθεί από αυτόν και, παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώσει τον ESM σε βάθος χρόνου. Πρότεινε επίσης τη διασύνδεση των επιτοκίων αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Δεύτερον, επενδύσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με λελογισμένο μίγμα ιδιωτικοποιήσεων και διατήρησης από το κράτος μεριδίου που θα χρησιμοποιηθεί ως περιουσιακό στοιχείο στην αναπτυξιακή Τράπεζα.

Τρίτον η δημιουργία δημόσιας εταιρείας διαχείρισής των κόκκινων δανείων, με συμμετοχή και συμβολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τέταρτον, η καταπολέμηση της φτώχειας,

Πέμπτον, η συμφωνία σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, στη βάση του οποίου θα κλείσει η προηγούμενη και θα ξεκινήσει η νέα Μεταμνημονιακή περίοδος.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ.

 

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας – ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.