Βαριές “καμπάνες” για συνταξιούχους που εργάζονται και δεν το δηλώνουν – Ποιοι εξαιρούνται

Με βαριές «καμπάνες» απειλούνται οι απόμαχοι της δουλειάς που δεν θα δηλώσουν ότι εργάζονται ενώ λαμβάνουν σύνταξη. Υπενθυμίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι απασχολούνται βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τους τέως υπουργού Γιάννη Βρούτση το «πέναλτι» μειώθηκε από 60% στο 30%.

Ο νόμος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και ισχύει από τις συντάξεις Μαρτίου 2020. Από τους περίπου 80.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, αύξηση βλέπουν σύμφωνα με στοιχεία του enikonomia.gr, οι περίπου 25.000, επειδή ξεκίνησαν να εργάζονται από τον Μάιο του 2016 και μετά, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Με τα πρόστιμα που προβλέπει η πρόσφατη υπουργική απόφαση Χατζηδάκη όσοι…ξεχάσουν να δηλώσουν την έναρξη της εργασίας τους θα κληθούν να επιστρέψουν στον ασφαλιστικό υπερ-φορέα έως και 12 συντάξεις.

Τα πρόστιμα που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης είναι αυστηρά και αντιστοιχούν στην παρακράτηση κύριων και επικουρικών συντάξεων ενός έτους.

Η υποχρεωτική δήλωση που οφείλουν να υποβάλουν οι συνταξιούχοι που απασχολούνται αλλά και οι εργοδότες τους προβλέπεται στην απόφαση, όπως επίσης και οι προϋποθέσεις, οι έλεγχοι η διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων μεταξύ του ΣΕΠΕ και του EΦΚΑ.

Υποχρεώσεις συνταξιούχων που αναλαμβάνουν εργασία υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α

Οι ασφαλισμένοι όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων και του Δημοσίου, οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, συνεχίζουν να εργάζονται ή να αυτοαπασχολούνται, υποχρεούνται να το δηλώσουν στην αίτηση συνταξιοδότησης.

Συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία πριν την 13.5.2016 και οι οποίοι συνεχίζουν την εργασία τους και μετά την 28.2.2020, επίσης υποχρεούνται στην υποβολή σχετικής δήλωσης για την περίοδο απασχόλησης από την 1.3.2022 και έπειτα.

Οι συνταξιούχοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και ωριαία αντιμισθία στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, από την 1η.1.2017 και έως τις 31.8.2022, θα πρέπει κι αυτοί να υποβάλλουν σχετική δήλωση από 1.9.2022.

Στη δήλωση που υποβάλλεται στον e-ΕΦΚΑ καταγράφονται τα στοιχεία του συνταξιούχου και της προς ανάληψη εργασίας, ιδιότητας ή δραστηριότητας, για την οποία προκύπτει η υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, και του εργοδότη στον οποίο θα παρασχεθεί η επαγγελματική δραστηριότητα, η χρονική διάρκεια ή τα χρονικά διαστήματα της παρεχόμενης δραστηριότητας.

Οι αυστηρές καμπάνες

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ