Την επόμενη εβδομάδα εκταμιεύεται η δόση

Την επόμενη εβδομάδα εκταμιεύεται η δόση

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, «από χθες το βράδυ οι ελληνικές αρχές έχουν εκπληρώσει και τα 6 από τα προαπαιτούμενα που είχαν καταληκτική ημερομηνία τα τέλη του Μάη και συνδέονταν με την δόση του 1 δισ.».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι: «οι αρμόδιοι κοινοτικοί θεσμοί επικύρωσαν ότι αυτό ισχύει και τη Δευτέρα το ΔΣ του EFSF θα επισημοποιήσει την απόφαση και η εκταμίευση της δόσης θα γίνει αργότερα μέσα στην βδομάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «η ΔΕΗ δεν είναι μέσα στα πρώτα 6 milestones παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην προσοχή του κοινού λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει».

Όπως είπε «τα έξι που έχουν εκπληρωθεί είναι, ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο, ο κώδικας συμπεριφοράς των μελών της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις και τον χωροταξικό σχεδιασμό που είναι το σημαντικότερο όλων, η ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς, η ανανέωση της λίστας φόρων υπέρ τρίτων και η νομοθέτηση της δυνατότητας συλλογής χρεών από τη φορολογική διοίκηση».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε στο EWG την πρόθεσή της να ολοκληρώσει και τα υπόλοιπα έξι μέσα στο καλοκαίρι. Εξήγησε ότι η αποστολή της τρόικας την επόμενη εβδομάδα θα είναι μια τεχνική αποστολή που έχει στόχο να προετοιμάσει την τον 5ο έλεγχο της τρόικας που “θα ξεκινήσει υποθέτω το Σεπτέμβρη, ή έστω κάποια στιγμή μετά τις διακοπές.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «η εξέταση του ζητήματος το ελληνικού χρέους είναι συνδεδεμένη με τον 5ο έλεγχο, στο παρελθόν είχαμε ελέγχους που κράτησαν πολύ και ελέγχους που κράτησαν πάρα πολύ. Δεν περιμένω να ξεκινήσει και να τελειώσει τον ίδιο μήνα».

Σε σχέση με τα σενάρια για το επόμενο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα επεσήμανε: «το τρέχον πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος του 2014, και το πρόγραμμα του ΔΝΤ στο πρώτοι τρίμηνο του 2016, οπότε θα δούμε τι θα κάνουμε, θα πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο αίτημα και μια στρατηγική από την ελληνική πλευρά και είναι πολύ νωρίς αυτό για να το ξέρουμε πριν το καλοκαίρι. Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα δεδομένα».

 

Πηγή: real.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. €

Ξεκλείδωσε η δόση του 1 δισ. ευρώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ