Τι είπε ο Σκυλακάκης για τις αναστολές Απριλίου, τα ενοίκια και το Ταμείο Ανάκαμψης

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διευκρινίσεις για το θέμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας του Απριλίου, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκηςμιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Πρωινοί Τύποι”.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν αναστολές εργασίας τον Απρίλιο για όλους ή για τις κλειστές επιχειρήσεις, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις των επόμενων ημερών. Το ίδιο έκανε και για το θέμα των ενοικίων, αν δηλαδή θα υπάρξει μείωση 100% και 40% ανάλογα με την περίπτωση. “Γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ότι όσο συνεχίζεται το πλήγμα, συνεχίζεται η στήριξη, αλλά με πεπερασμένους πόρους και με μεγαλύτερη στόχευση”, είπε.

Για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Mεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης για τις τουριστικές επιχειρήσεις .“ Το πότε θα ανοίξει και ποια θα είναι η ροή του Τουρισμού δεν το ξέρουμε. Συνεπώς τα μέτρα σχεδιάζονται κάθε φορά με βάση αυτών που γνωρίζουμε. Υπάρχουν σε κάθε περίπτωση πρόσθετα μέτρα, επιδότησης παγίων δαπανών που είναι πρόσθετα σε αυτά που συνέβησαν το 2021 , υπάρχει το πρόγραμμα Γέφυρα 2 που αφορά τις οφειλές στις τράπεζες και υπάρχει και ένα πακέτο μέτρων που σχεδιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης” που θα τα παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες”, σημείωσε.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ερώτηση εάν τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε: “Ναι είναι αλήθεια αυτό “. Σε ερώτηση πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα στη χώρα και πόσα θα είναι αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης είπε “Το πότε, είναι συνάρτηση της ημερομηνία κατάθεσης. Η κατάθεση θα γίνει στις αρχές Απριλίου και μετά έχουμε 2 μήνες εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα μήνα από το υπουργικό Συμβούλιο και περίπου ένα μήνα ή και λιγότερο για να κάνουμε την τεχνική συμφωνία που θα γίνει με την Κομισιόν .Αυτό σημαίνει Ιούλιο με Αύγουστο περιμένουμε περίπου 4 δισ. ευρώ,… κάτι λιγότερα από 4 δισ. ευρώ”.

“ Τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις. Δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες ή ειδικές ενισχύσεις , δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ότι μπορείς να κάνεις είναι επενδύσεις. Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, για παράδειγμα πρόγραμμα κατάρτισης του προσωπικού”, συμπλήρωσε και τόνισε “Σχεδιάζουμε να έχουμε ένα σημαντικό πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο θα ξεκινήσει στους επόμενους μήνες . Θα υπάρχουν και άλλα προγράμματα που είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όπως είναι τα Εξοικονομώ. Οι βαριές επενδύσεις επειδή είναι όλες καινούριες, γιατί αυτός είναι κανόνας του Ταμείου θα πάρουν πιο πολύ χρόνο”.

Επιπλέον ο Σκυλακάκης είπε ότι δεν προβλέπεται στην παρούσα φάση αύξηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, παρά τις κινήσεις της Γερμανίας, καθώς είναι τεράστια η πολιτική πίεση που υπάρχει στην ΕΕ και κατέληξε ότι “το “κλειδί” του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η ύπαρξη νέων θέσεων εργασίας, με κατάρτιση των εργαζομένων, με σταθερότητα και με καλές αποδοχές”.

Πηγή: enikonomia.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ