Θέλετε δε θέλετε, θα συνεννοηθείτε

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να συνεννοηθούν, έστω κι αν δεν έχουν τις ίδιες λύσεις για την κρίση του ευρώ, εκτιμά σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

“Βροχή στο Παρίσι, βροχή στο Βερολίνο και, ανάμεσα στα δύο, κεραυνοί πάνω στο αεροπλάνο: τρεις φορές ατυχία την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό προμήνυμα για τη συνεργασία, είπε η καγκελάριος, υποδεχόμενη τον κ. Ολάντ”, γράφει στην πρώτη σελίδα της η “Μπιλντ”, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία. 

Η εφημερίδα δείχνει τους δύο ηγέτες χαμογελαστούς κάτω από τη βερολινέζικη βροχή μπροστά από τους στρατιώτες της Μπούντεσβερ, αλλά σημειώνει: “όσον αφορά το δημοσιονομικό σύμφωνο, ο Ολάντ παρέμεινε σκληρός: θέλει να επαναδιαπραγματευτεί”.

Με τίτλο “Bienvenue et Willkommen”, η συντηρητική εφημερίδα “Die Welt” διασκεδάζει επίσης με όλη την αναστάτωση που συνόδευσε την πρώτη επίσκεψη του Ολάντ στο εξωτερικό, κατά την οποία συναντήθηκε επίσης για πρώτη φορά με την καγκελάριο. 

Σύμφωνα με την κεντροαριστερή εφημερίδα “Sueddeutsche Zeitung”, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ “θα παρατηρήσει σύντομα στο κλαμπ των ισχυρών πως τα μεγάλα προβλήματα της ηπείρου απαιτούν μεγάλους συνασπισμούς”, δηλαδή συμμαχίες πέραν των πολιτικών διαχωριστικών γραμμών. 

Με ένα σκίτσο, η εφημερίδα δείχνει πόσο απομακρυσμένες είναι ακόμη οι θέσεις των δύο ηγετών: σέρνουν μαζί μια καρότσα με την ονομασία δημοσιονομική συνθήκη, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ, στα αριστερά, μαστιγώνει ένα πολεμικό άλογο ενώ η Άνγκελα Μέρκελ, στα δεξιά, μαστιγώνει ένα γουρουνάκι-κουμπαρά.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα “Berliner Zeitung” συνοψίζει επίσης τις διαφορές των δυο ηγετών με ένα σκίτσο με τίτλο “εμπρός Ευρώπη”: ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στα αριστερά δηλώνει “γοητευμένος που σας γνωρίζω” και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ: “Κι εγώ επίσης”. Φαίνονται κι οι δυο σφιγμένοι, όμως κρατούν καθένας τη σημαία με τ’ αστέρια της Ευρώπης. 

“Αρχή με βήμα ταχύ για τον Ολάντ, ένα πολιτικό ο οποίος δεν έχει ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα”, διαπιστώνει η φιλελεύθερη εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Εκτιμά πως ο διορισμός ως πρωθυπουργού του γερμανομαθούς Ζαν-Μαρκ Ερό, είναι ένα καλό προμήνυμα.

Για τη δημοσιονομική συνθήκη, “θα πρέπει να βρουν ένα συμβιβασμό, επειδή γνωρίζουν πως μια μάχη ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι θα μπορούσε να οδηγήσει τη ζώνη του ευρώ στο χαμό”, τονίζει.    

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ