Θα μας ελέγχουν κάθε μήνα

Θα μας ελέγχουν κάθε μήνα

 

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Στο χέρι των 17 υπουργών του Eurogroup βρίσκεται η απόφαση για το αν η εκταμίευση των χρημάτων του πρώτου και δευτέρου τριμήνου του ελληνικού προγράμματος θα συνδυαστούν με νέα ορόσημα στα πρότυπα της απόφασης του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένη πηγή που σχετίζεται με την παρακολούθηση τους ελληνικού προγράμματος, οι εταίροι και η Κομισιόν προσανατολίζονται στο να εντείνουν τον έλεγχο της εκτέλεσης των διαρθρωτικών μέτρων του ελληνικού προγράμματος, εφαρμόζοντας στην πράξη μηνιαίο, αντί τριμηνιαίου ελέγχου.

Ως εκ τούτου, στο πρότυπο της διευθέτησης του Δεκέμβρη το eurogroup θα αποφασίσει απόψε να εγκρίνει πολιτικά την απόδοση στις ελληνικές αρχές των δόσεων του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου του 2013 (δόση Απριλίου και Ιουνίου) και να παραπέμψει την καταβολή τους σε νεότερη εκτίμηση του euroworking group. Η πηγή που ενημέρωσε το Real.gr θεωρεί ότι με αυτή τη διευθέτηση το κίνητρο για τις ελληνικές αρχές είναι εμφανέστερο και η κατάτμηση του ελέγχου βελτιώνει το χρόνο επίτευξης των συμφωνηθέντων.

Κατά συνέπεια με βάση την αποψινή απόφαση, δεν τίθεται θέμα εκταμίευσης διπλής δόσης, αλλά τμηματικής καταβολής ποσών ύψους 7,5 δισ. (4,2 δισ. του Απριλίου και 3,3 δισ. του Ιουνίου) αν και όταν η χώρα πληροί τα κριτήρια του προγράμματος.

Στα χέρια των 17 υπουργών βρίσκεται το λεγόμενο “staff working document” της ομάδας του κ. Μορς και το “decision recommendation paper” του euroworking group. Βάση των δύο αυτών κειμένων θα γίνει ο επακριβής προσδιορισμών των ορόσημων για τις εκταμιεύσεις που δεν αποκλείεται να είναι περισσότερες από δυο (από το σύνολο των 7,5 δισ).

Ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος που έχει άριστη γνώση και των δύο κειμένων ανέφερε την περασμένη Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν νέα προαπαιτούμενα, αλλά όπως εξηγούν κύκλοι της Κομισιόν η παλέτα των υποχρεώσεων της χώρας για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Πηγές του ελληνικού υπουργείου οικονομικών άφηναν να ευνοηθεί το Σάββατο ότι υπολείπεται ακόμα η εκτέλεση δύο προαπαιτούμενων για να είναι η χώρα σε θέση να λάβει το ποσό του πρώτου τριμήνου (δόση Απριλίου) ύψους 4,2 δισ. Αυτό βεβαίως είναι κάτι που θα κρίνει το eurogroup.

Όσοι πάντως σχετίζονται με την προετοιμασία της συνάντησης μιλάνε για συζητήσεις σε καλό κλίμα και δεν αναμένουν εκπλήξεις.

Πρώτη δόση και για την Κύπρο

Το eurogroup θα κληθεί εξάλλου να αποφασίσει και την καταβολή της πρώτης δόσης του κυπριακού προγράμματος ύψους 3 δισ. σε δύο τμηματικές καταβολές, τώρα και τον Ιούνιο, ύψους 2 δισ. και 1 δισ.

Στα χέρια των υπουργών θα βρεθεί και μια προκαταρκτική επιφανειακή εκδοχή της περίφημης έκθεσης για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Όσοι έχουν δει την έκθεση μιλάνε ήδη για διαδικασία παρωδία καθώς η MoneyVal του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι παντελώς εκτός κλίματος, έχοντας ανακρίνει μερικούς τραπεζικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους χωρίς σοβαρό αποτέλεσμα.

Η δε Deloitte έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει ένα ολόκληρο χρόνο για κάθε μια τράπεζα, όποτε το δείγμα της έκθεσής της απόψε θα είναι απολύτως επιφανειακό. Η διαδικασία μοιάζει ήδη με φάρσα και πολλά στελέχη των ευρωθεσμών επιθυμούν να μη δοθεί το ντουέτο των εκθέσεων παρωδία στη δημοσιότητα. Το σίγουρο είναι πως η υπόθεση δεν θα τελειώσει εδώ και η δουλειά της ανεξάρτητης εταιρίας θα συνεχιστεί για καιρό στην Κύπρο.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ