Τεχνικές και πολιτικές συζητήσεις για νέο πρόγραμμα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Μνεία σε πρόγραμμα γέφυρα, που θα καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για το καλοκαίρι, λαμβάνοντας υπόψιν την 20ή Ιουλίου και θα πρέπει να έρθει πριν από το πλήρες 3ο ελληνικό πρόγραμμα που αιτείται η Ελλάδα στον ESM, έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συζήτηση που είχε χθες βράδυ στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο της ομάδας των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζ.Πιττέλα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε νωρίτερα μιλήσει στην ομάδα των σοσιαλιστών. 

Το πρόγραμμα γέφυρα, είναι μια ιδέα που είχε μεταφέρει, ή καλύτερα δεν είχε αποκλείσει πως «θα μπορούσε να αποτελέσει ενδιάμεση λύση», κοινοτικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των συζητήσεων του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ και τους άλλους επικεφαλής των θεσμών την προ – προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του δεύτερου. 

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει 6 δισ. τον Ιούλιο και 5 δισ. τον Αύγουστο για να πληρώσει δόσεις, ομόλογα, χρέη στο εσωτερικό και να έχει ταμειακά διαθέσιμα για να κινηθεί το κράτος. 

Βάση συζήτησης για τους εταίρους σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ντομπρόβσκις είναι το κείμενο συμφωνίας που είχε προκύψει το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιουνίου στο γραφείο του Γιούνκερ. 

Σε αυτή το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία μένει στο 13% και το ΕΚΑΣ αντικαθίσταται με μεγαλύτερη προοδευτικότητα. 

Αντιθέτως, στην Κομισιόν αποκλείουν την έκπτωση κατά 30% στη νησιωτική χώρα, διότι είναι ένα χαοτικό καθεστώς, όπως λένε και απαιτεί μια τεράστια κρατική μηχανή για την παρακολούθησή του. Παρομοίως αποκλείουν και τη διατήρηση του 80% έναντι 100% στην προκαταβολή φόρου επιχειρήσεων, καθώς πουθενά αλλού στην ευρωζώνη δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση. 

Βεβαίως, όπως εξηγούν κοινοτικά στελέχη θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι δύο παράγοντες: το σημερινό επίπεδο φορολογικών εσόδων και η κατάσταση των τραπεζών. 

Για να ξεκολλήσουν όμως οι διαδικασίες η κυβέρνηση πρέπει σήμερα να δείξει πως έχει την πρόθεση να πάρει μέτρα και να κάνει μεταρρυθμίσεις, με πλήρες “ownership”, δηλαδή να πιστεύει ότι κάνει το σωστό. Για τους κοινοτικούς και το ΔΝΤ πρόκειται για απαράβατο όρο. 

Στη συνέχεια να καταθέσει αίτημα στον ESM, το eurogroup θα ζητήσει από την Κομισιόν να το διαπραγματευτεί, να κάνει έκθεση σκοπιμότητα, μετά η έκθεση να ψηφιστεί από το Γερμανικό κοινοβούλιο, να κατέβει στην Αθήνα αποστολή ελέγχου, να γράψει το πρόγραμμα, το πρόγραμμα να πάει στο eurogroup, να εγκριθεί και να περάσει από τα λοιπά κοινοβούλια. Το πρόγραμμα θα έχει και ονομαστική ελάφρυνση του χρέους μέσω του νέου δανείου. 

Αν η Ελλάδα δεν καταλήξει στη βάση των διαδικασιών σύντομα σε συμφωνία, ή δεν δεχθεί ικανοποιητικά μέτρα, τότε δεν θα της δοθεί οικονομική βοήθεια και οι συζητήσεις θα μετατραπούν σε συζητήσεις προφύλαξης της ευρωζώνης από την ελληνική χρεοκοπία της 20ής Ιουλίου και την ενδεχόμενη εισαγωγή εθνικού νομίσματος.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Σταθερός ο ELA, αλλά αύξηση στο “κούρεμα” των ενεχύρων

Ο Τσίπρας “Αστερίξ” και ο Καμμένος “Οβελίξ” – ΦΩΤΟ

Ο Τσίπρας ζήτησε από τον Ντράγκι ρευστότητα

μέσω ELA και άρση των capital controls

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ