Τέλος επιτηδεύματος: Τα σενάρια για το μνημονιακό “χαράτσι” – Τι πληρώνουν επαγγελματίες και εταιρείες

Νωρίτερα σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση την οριστική κατάργηση του μνημονιακού Τέλους Επιτηδεύματος, παρά το ότι την υιοθέτησή του, την έκρινε συνταγματική το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν και το αρχικό πλάνο ήταν έως και το 2026 να «αποσυρθεί» το εν λόγω τέλος -κατάλοιπο των Μνημονίων- υπάρχουν «δεύτερες» σκέψεις να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, ώστε να προσφερθεί και ένα «αντίδοτο» σε όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με «φόντο» τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησής τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βάσει των όσων ισχύουν πλέον, μετά και τον πρόσφατο νόμο, για το φορολογικό έτος 2023, δηλαδή τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εντός του τρέχοντος έτους, αλλά και για το επόμενο φορολογικό έτος (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2025) το τέλος επιτηδεύματος «κουρεύτηκε» κατά 50%, από 650 σε 325 ευρώ, για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Ποια είναι τα σενάρια για το Τέλος Επιτηδεύματος

Επίσης, για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.

Αυτά ισχύουν σήμερα μετά και την ψήφιση του φορολογικού νόμου: Η σκέψη λοιπόν στελεχών της Κυβέρνησης –και στην «σκιά» και των επερχόμενων Ευρωεκλογών- είναι το Τέλος Επιτηδεύματος να καταργηθεί από το φορολογικό έτος 2024 (δηλαδή για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος). Με άλλα λόγια, εάν το κυβερνητικό επιτελείο λάβει τις σχετικές αποφάσεις, του χρόνου με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2025, ουδείς θα κληθεί να πληρώσει το εν λόγω μνημονιακό τέλος, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των εξελίξεων για την οριστική του κατάργηση, το τέλος επιτηδεύματος θα είναι μισό για τις κατηγορίες των επαγγελματιών που τους επιβλήθηκε ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης.

Τι ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος με το νέο νόμο

Το τέλος επιτηδεύματος, λοιπόν, που θα καταλογιστεί ανάλογα με την περίπτωση, έχει ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 650 ευρώ για επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκι» και εξαιρούνται από τα τεκμήρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.
  • 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, τους οποίους πιάνει ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης.
  • 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα, και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Συνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος για το ΣτΕ

Από την πλευρά της, η δικαιοσύνη έκρινε συνταγματική την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, μετά και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ Ολ 148/2024).

Συγκεκριμένα, με την υπ. αρ. 148/2024 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε επί πρότυπης δίκης, κρίθηκε ότι η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, όπως ισχύει, παραμένει σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι ενόψει των χαρακτηριστικών του τέλους επιτηδεύματος η επιβολή του δεν παραβιάζει τις διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 1 και 5, 17, 25 παρ. 1 εδαφ. δ και 78 του Συντάγματος, τις αρχές της καθολικότητας και της ισότητας του φόρου, την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι είναι… χαμηλό το ύψος του (650 ευρώ ετησίως), ενώ ο νόμος περιέχει την πρόβλεψη εξαιρέσεων και συγχρόνως είναι μαχητός ο χαρακτήρας του, ώστε να απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι για τους οποίους προκύπτει ότι δεν έχει πράγματι κτηθεί το αντίστοιχο εισόδημα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ