ΤΑΙΠΕΔ – Στην τελική ευθεία η ανάκριση για τα 28 ακίνητα

Της Άννας Κανδύλη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κύρια ανάκριση για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που ολοκληρώθηκαν εντός του 2014.

Ο Ανακριτής κατά της Διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης που χειρίζεται την υπόθεση, καλεί σε απολογία τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας. Ήδη έχουν εμφανιστεί ενώπιόν του οι πρώτοι κατηγορούμενοι οι οποίοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τα μέσα Απριλίου 2016.

Ζημιογόνες συμβάσεις

Η έρευνα που ξεκίνησε μετά από παραγγελία της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου, κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων και σε πόρισμα όπου αναφέρονται περιπτώσεις  υποτίμησης της αξίας πώλησης των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα, ενώ σε άλλες σημειώνονται διαδικασίες όπου δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης ή  δεν υπήρξε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική τους υπεραξία. Επιπλέον προέκυψε  ότι υπήρξε και υπέρογκος καθορισμός των ετήσιων μισθωμάτων καθώς και επαχθείς όροι μίσθωσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  του ΤΑΙΠΕΔ που έλαβαν τις εν λόγω αποφάσεις δεν διώκονται για απιστία, καθώς ο καταστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ το απαγορεύει, στην περίπτωση που οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν τύχει της έγκρισης του επιστημονικού συμβουλίου του Ταμείου και έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό  Συνέδριο, προϋποθέσεις που ίσχυσαν εν προκειμένω για το σύνολο της πώλησης των 28 ακινήτων.

Ως εκ τούτου η  εισαγγελία διαφθοράς έβαλε στο αρχείο την κατηγορία για  τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξη   μόνο κατά των  εμπειρογνωμόνων  οι οποίοι φέρονται με πράξεις και παραλείψεις τους   να προκάλεσαν  ζημία στο Δημόσιο ύψους περίπου  600 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το εισαγγελικό πόρισμα, η ευθύνη του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων συνίσταται στο  ότι είχαν τις ειδικές γνώσεις και την ικανότητα να εισηγηθούν την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, εν τούτοις, όπως σημειώνεται , ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, αν και αποδείχθηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημία εκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο.

Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά την μη απόδοση τόκων από το ΤΑΙΠΕΔ προς το Δημόσιο από την κατάθεση του τιμήματος στους λογαριασμούς του Ταμείου έως την απόδοση στο Δημόσιο.  Για την πράξη αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος  των μελών της προηγούμενης διοίκησης για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Διαβάστε επίσης:

Κατρούγκαλος: Ελπίζουμε πως θα κλείσει η συμφωνία για το συνταξιοδοτικό το Σάββατο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ