ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις – Τι γίνεται με Αττική Οδό, Εγνατία, ΔΕΠΑ και ΕΥΔΑΠ

«Σαρωτικές» αποκρατικοποιήσεις έρχονται το επόμενο διάστημα: «Στροφή» από το ΤΑΙΠΕΔ για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, που «πετάει» προς Χρηματιστήριο, ενώ αρχίζει να «τρέχει» με πιο γοργούς ρυθμούς «πακέτο» διαγωνισμών.  Λιμάνια, δρόμοι και ακίνητα στο πρόγραμμα. Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023 υπολογίζεται πως θα κατατεθούν και οι οικονομικές προσφορές για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης    

Αλλαγή πλεύσης του ΤΑΙΠΕΔ στο ζήτημα της αξιοποίησης της συμμετοχής του, κατά 30%, στο μετοχικό κεφάλαιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών («Ελ. Βενιζέλος»).

Το ΤΑΙΠΕΔ από κοινού με το Υπερταμείο, το οποίο ελέγχει ποσοστό της τάξης του 25%, έχει βολιδοσκοπήσει την πλευρά των άλλων μετόχων, δηλαδή του PSP (40%) και του Κοπελούζου (5%), για την εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Τι θα σημάνει η εισαγωγή του ΕΛ.ΒΕΝ. στο Χ.Α.

Με την εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αναλόγως με το ποσοστό που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση, θα περιοριστούν αναλογικά τα ποσοστά σε ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείο, αλλά και στους άλλους δύο βασικούς μετόχους.

Ο αρχικός σχεδιασμός για πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», παραμένει στο «ράφι» από τότε που ξέσπασε η πανδημική κρίση, στις αρχές του 2020.

Η διαδικασία είχε περάσει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών με τη συμμετοχή πολλών και σημαντικών επενδυτικών σχημάτων, αλλά σταμάτησε με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές του 2020, επειδή το ενδιαφέρον ατόνησε λόγω πανδημίας. Ανάμεσα στους αρχικούς διεκδικητές (είχαν περάσει στη β΄ φάση του διαγωνισμού) ήταν οι ADP Groupe, Avi Alliance, Vinci Airports, Ferrovial, Ardian, KKR, Global Infrastructure Partners κ.α.

Οικονομικές προσφορές για την Αττική Οδό

ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ πάντως «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς και τους υπόλοιπους διαγωνισμούς και συγκεκριμένα:

  • Αττική Οδός: Στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου,θα εγκριθεί το πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών (Request for Binding Offers) και θα δοθεί πρόσβαση στους προεπιλεγέντες επενδυτές στο VDR.
    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανάρτηση του αρχικού σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης θα γίνει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου και η υποβολή οικονομικών προσφορών αναμένεται εντός του Α τριμήνου του 2023.
  • ΔΕΠΑ Υποδομών: Ο διαγωνισμός βρίσκεται στη διαδικασία οικονομικού κλεισίματος, με απώτερη ημερομηνία εντός του Σεπτεμβρίου.
  • Εγνατία Οδός: Ολοκλήρωση των χρηματοδοτικών και κατασκευαστικών συμφωνιών και κατάθεσή τους μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης.

Ο σχεδιασμός για τα λιμάνια και τις μαρίνες

 Εξελίξεις και στα προς αποκρατικοποίηση λιμάνια και μαρίνες, όπου:

  • Αναμένονται δεσμευτικές προσφορές για την Αλεξανδρούπολη στις 29/7 και για την Ηγουμενίτσα στις 5/8.
  • Είναι σε εξέλιξη (Β Φάση) ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Ηρακλείου με εκτιμώμενη ημερομηνία υποβολής προσφορών το Q4 2022.
  • Για το λιμάνι του Βόλου προχωρούν τα εξής: Σύνδεση με τη σιδηροδρομική γραμμή. Η μελέτη για το τουριστικό καταφύγιο και τη μαρίνα.
  • Σε εξέλιξη είναι ακόμη ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Mega Yachts στο λιμάνι της Κέρκυρας και αξιολογούνται τα τέσσερα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
  • Συνεχίζεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας στην Πύλο. Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 30/9.
  • Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας: Αξιολογούνται συμπληρωματικές επιλογές ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου της επένδυσης, σε συνέχεια της απόφασης της ΡΑΕ που ορίζει το αποδεκτό ύψος της κοινωνικοποίησης. Η Σύμβαση Παραχώρησης έχει ήδη αναρτηθεί στο VDR και αναμένονται τα σχόλια των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ και τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ

Σε ποιο σημείο όμως βρίσκονται και μια σειρά από άλλα επενδυτικά σχέδια του Ταμείου;

  • ΔΕΠΑ Εμπορίας  Εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης αν και οι ευρύτερες συνθήκες και η αβεβαιότητα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν ευνοούν τον όποιο σχετικό σχεδιασμό.
  • ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ: Εν ευθέτω χρόνω θα ληφθούν αποφάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ποσοστών που κατέχει το Ταμείο στις δύο εταιρείες (11% ΕΥΔΑΠ και 16% ΕΥΑΘ)
  • Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τον πρώην εργοταξιακό χώρο στο Αντίρριο
  • Άμεσα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο.
  • Το φθινόπωρο αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον επενδυτή για τις Γούρνες Ηρακλείου και το ακίνητο στον Ταύρο.
  • Για το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας εκκρεμεί η ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Ακίνητα με ιαματικές πηγές: Την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί το πρώην Ξενία στην Κύθνο και το δικαίωμα αξιοποίησης 2 ιαματικών πηγών στον επενδυτή.
  • Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για το ακίνητο της Λουτρόπολης στα Καμένα Βούρλα.
  • Αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών και την ιαματική πηγή και το κάμπινγκ Κονιαβίτη.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ