Τα νέα μέτωπα στη μάχη της τρίτης αξιολόγησης

Νέα μέτωπα ανοίγουν ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, περίπου ένα μήνα πριν έρθουν οι ομάδες των δανειστών στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες υπάρχει η φιλοδοξία να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Το πιο σοβαρό από τα μέτωπα είναι αυτό που αφορά την ενδεχόμενη επιβολή νέων μέτρων για το 2018.

Μάλιστα, η πιθανή επιβολή μέτρων ενισχύεται από την δήλωση αρμόδιου κυβερνητικού στελέχους ότι είμαστε δεσμευμένοι στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των δανειστών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις τόνισε ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά το ελληνικό πρόγραμμα και η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι στατική.

Ο Γάλλος Επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πιέρ Μοσκοβισί όταν ρωτήθηκε σχετικά στο Ταλίν της Εσθονίας απέφυγε να το διαψεύσει κατηγορηματικά.

Είπε ότι, πρώτα θα πρέπει να πάρουμε το δελτίο δημοσιονομικής προόδου και προοπτικών και μετά θα συζητήσουμε για το ενδεχόμενο ή μη νέων μέτρων.

Σαν να μη έφτανε αυτό, στο άτυπο Eurogroup της Εσθονίας είχαμε την πρώτη κίτρινη κάρτα από την ΕΚΤ που αφορούσε στην καθυστέρηση της υιοθέτησης των «εργαλείων» για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τόσο η ΕΚΤ, όσο και ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών απαιτούν την άμεση πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την έναρξη μαζικών πωλήσεων πακέτων κόκκινων δανείων σε distress fund.

Εκτός από την λογική απαίτηση για ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να έχει και τα επιχειρήματα να αντιταχθεί στο αίτημα του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση και AQR στις ελληνικές τράπεζες

Ένα ακόμη νέο θέμα άνοιξε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Φραντσέσκο Ντρούντι, είναι το ξήλωμα μέτρων που ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

Οι δανειστές δεν είδαν με καλό μάτι την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης και την απουσία των διατάξεων για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ειδικά στις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και την καθυστέρηση μιας διάταξης που θα επιτάχυνε τις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί στο δημόσιο.

Τα γνωστά μέτρα που καθυστερούν

Σε ότι αφορά τα ήδη γνωστά μέτρα που εκκρεμούν από την δεύτερη αξιολόγηση το οικονομικό επιτελείο θα βρει μπροστά:

– Την αξιολόγηση και το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας του δημοσίου που καθυστερεί, ενώ έπρεπε να έχει τελειώσει από τις αρχές του χρόνου και πλέον περιλαμβάνει και το διορισμό νέων Γενικών Διευθυντών, αλλά και την μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 52.000 που έχουν φτάσει σήμερα στις 47.000.

– Τον επανϋπολογισμό των συντάξεων που «έχασε» την προθεσμία του Ιουνίου για ολοκλήρωση κατά το 10%. Η νέα προθεσμία είναι να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, στα μέσα του επόμενου μήνα θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

– Την εφαρμογή των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, ειδικά στο σκέλος που αφορά τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας.

Την «αναστοχοθέτηση» των κοινωνικών επιδομάτων. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν το ύψος και οι δικαιούχοι οικογενειακών αναπηρικών στεγαστικών και μεταφορικών επιδομάτων μετά την εφαρμογή από 1/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Την επιτάχυνση της σύστασης του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και την επιτάχυνση υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό, την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των αποκρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιριών.

Την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο μήνα και να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

Πηγή enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ