Τα ευτράπελα του… Taxis

Τα ευτράπελα του… Taxis

Στα άδυτα του Taxis βρέθηκε η εφημερίδα «Η Καθημερινή» και κατέγραψε τα ευτράπελα που ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι εκεί.

Εκατοντάδες ανήσυχοι «μερισματούχοι», όταν δεν μπορούσαν να πιάσουν γραμμή στο τηλεφωνικό κέντρο, καλούσαν τον αριθμό του προγραμματιστή, του εφοριακού, του κλητήρα, οποιουδήποτε, μέχρι κάποιος να απαντήσει. «Παιδιά, είναι ένας και βρίζει. Ποιος μπορεί να του μιλήσει;» ακούγεται μια φωνή από το διπλανό γραφείο.

«Με το που ανεβάζουμε μια εφαρμογή και νομίζουμε ότι τελείωσαν τα βάσανά μας, αρχίζει ο χορός των τηλεφώνων. Χτυπούν ασταμάτητα σε όλο το κτίριο. Απαντάμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Κάποιοι δεν κλείνουν το τηλέφωνο ακόμη και αν τους αναλύσεις τι πρέπει να κάνουν. Αλλοι μας βρίζουν, άλλοι μας ζητούν να παρέμβουμε σε αυτούς που νομοθετούν διότι εμάς μας ακούνε, όπως λένε χαρακτηριστικά. Κάποιοι έρχονται εδώ αυτοπροσώπως και δεν φεύγουν αν δεν κατέβουμε στην είσοδο για να ακούσουμε το πρόβλημά τους», αναφέρει η Σοφία Σεχπερίδου, διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων (και η ίδια προγραμματίστρια).

Δεδομένα «χάθηκαν» και βρέθηκαν

Περιθώριο λάθους δεν υπάρχει. Λάθος σε εφαρμογή του Taxis σημαίνει πρώτο θέμα στις ειδήσεις, ενίοτε και πολιτικό ζήτημα. «Χάσανε τα δεδομένα του Ε1» ήταν ένας από τους κεντρικούς τίτλους τη Μεγάλη Παρασκευή. Το Ε1 είναι το βασικό έντυπο που συμπληρώνουν όλοι οι Έλληνες και από αυτό εξαρτάται πάνω από το 20% των εσόδων της χώρας. Άρα μόνο ασήμαντο δεν είναι να χαθούν τα δεδομένα. «Τι έγινε;» ρωτάμε τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, ο οποίος ανήκει στο τμήμα Εφαρμογών Φορολογίας Εισοδήματος. Μας θυμίζει ότι φέτος οι δηλώσεις φτάνουν προσυμπληρωμένες. «Αυτό προϋποθέτει ότι όλα τα στοιχεία θα είναι περασμένα στα δικά μας αρχεία. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα ταμείο δεν έστειλε τις βεβαιώσεις στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, με αποτέλεσμα εμείς να υποχρεωθούμε -Μεγάλη Τετάρτη ήταν- να αντλήσουμε τις πληροφορίες από διαφορετική πηγή. Έγινε μια λάθος γραμμή στον κώδικα και σταμάτησαν να εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες των εισοδημάτων για κάποιες ώρες. Ευτυχώς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής το πρόβλημα είχε αποκατασταθεί…»

Προσυμπληρωμένοι εμφανίζονται φέτος στη δήλωση και οι τόκοι των τραπεζικών μας καταθέσεων. Το εντυπωσιακό; Για 8,5 εκατομμύρια φορολογουμένους καταγράφηκαν 27,5 εκατομμύρια λογαριασμοί. «Κάποιοι έχουν αποτυπωθεί δύο φορές επειδή αφορούν σε εξάμηνο. Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Ελλήνων είναι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια», μας εξηγούν.

Η «αποκάλυψη» μιας γκαρσονιέρας

Εχει και αυτή η δουλειά τα… κουτσομπολιά της. Η Γραμματική Τσερεμέγκλη, τεχνική υπεύθυνος του Ε9, θυμάται μήνυμα που κατέφθασε με αφορμή την αποστολή των ειδοποιητηρίων για τις οφειλές από το «χαράτσι» της ΔΕΗ: «Σας ευχαριστώ πολύ. Μου ανοίξατε τα μάτια. Υποψιαζόμουν ότι ο άντρας μου διατηρεί εδώ και χρόνια γκαρσονιέρα, αλλά τώρα πλέον είμαι σίγουρη…». Πολλές φορές από ένα τέτοιο σχόλιο φτάνουν στο σημείο να αλλάζουν την κυβερνητική πολιτική. Στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης γίνονται καθημερινά μάρτυρες οικογενειακών επεισοδίων: «Να πάρετε τηλέφωνο τον πρώην σύζυγό μου, γιατί εγώ δεν του μιλάω, και να του πείτε να βγάλει τα παιδιά από τη δήλωσή του γιατί εγώ έχω την επιμέλεια, και άμα θέλετε να σας στείλω και τα χαρτιά να τα δείτε». Από παρόμοια παράπονα, φτάσαμε στο σημείο το έντυπο Ε9 να υποβάλλεται πλέον ξεχωριστά από τον κάθε σύζυγο ενώ επί σειρά ετών ήταν κοινό.

Στους προγραμματιστές ενίοτε πέφτει και το βάρος του… ελεγκτή. «Πολλές φορές με τα τεστ έρχονται στην επιφάνεια ευρήματα τα οποία στη συνέχεια γίνονται κριτήρια ελέγχου», σημειώνει ο Γιώργος Δραμισιώτης από το τμήμα Ελέγχου και Διοικητικής Πληροφόρησης. Θυμάται ακόμη περιπτώσεις προμηθευτών που, ενώ εμφανίζονταν να εισπράττουν μεγάλα ποσά από το Δημόσιο, οι ίδιοι δεν είχαν κάνει καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος. «Από τέτοια άλλο τίποτα…» υποστηρίζουν όλοι και τα παραδείγματα αρχίζουν να πέφτουν βροχή. Παιδάκι οκτώ ετών εμφανίστηκε να κάνει αίτηση για την είσπραξη του κοινωνικού μερίσματος. Οκτώ φυσικά πρόσωπα δήλωσαν τον ίδιο αριθμό ρολογιού της ΔΕΗ για να εισπράξουν επίδομα θέρμανσης. Παιδί ετών… 35, με δική του ακίνητη περιουσία, εμφανιζόταν ως προστατευόμενο τέκνο για να εισπράττουν οι γονείς την έκπτωση φόρου.

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε παρά να φτάσει και στην πρόσφατη διακοπή ρεύματος, που είχε «παραλύσει» το Taxis για ώρες. «Μα πώς γίνεται να διακόπτεται το ρεύμα σε ένα κτίριο όπου φιλοξενείται η σημαντικότερη τεχνολογική υποδομή για τα οικονομικά της χώρας;» Απάντηση δεν θα πάρουμε. Αλλωστε εδώ οι ευθύνες, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μοιράζονται σε δύο Γενικές Γραμματείες. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι αρμόδια για την ανάπτυξη των φορολογικών εφαρμογών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υπό τον έλεγχό της την υποδομή, δηλαδή τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα του Taxis. H μία Γραμματεία χωρίς την άλλη δεν μπορεί να λειτουργήσει. Σε αυτό όμως που πήραμε απάντηση ήταν για τις συνέπειες αυτής της διακοπής. «Αν τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ICISnet, ένα φορτηγό γεμάτο προϊόντα μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορα. Οχι μόνο της Ελλάδας.

Ακόμη και σ’ αυτά της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία», σημειώνει ο Γιώργος Λυρίδης από το τμήμα Τελωνειακών Εφαρμογών, ο «τελώνης» όπως τον φωνάζουν οι συνάδελφοί του. Για την Κατερίνα Πασσαλή, από το τμήμα του ΦΠΑ, αυτή η ημέρα θα μείνει αξέχαστη. Συνέπεσε η διακοπή με την προθεσμία υποβολής τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου περιοδικών δηλώσεων. Το ύφος των τηλεφωνημάτων από λογιστές και φορολογουμένους εύκολα μπορεί να το φανταστεί κανείς.

Πηγή: Η Καθημερινή

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.