Συνάντηση με Λαγκάρντ – Τόμσεν ο Τσακαλώτος στο Περού

Nέα Υόρκη, του Θανάση Τσίτσα

Συνάντηση με ΛαγκάρντΤόμσεν αναμένεται να έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στο Περού (9-12 Οκτωβρίου), λίγα 24ωρα μετά την δημοσίευση της έκθεσης του Ταμείου στο πλαίσιο του World Economic Οutlook όπου προβλέπεται ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, o υπουργός Οικονομικών, πρόκειται να ταξιδέψει στην Λίμα, όπου θα μετέχει στις εργασίες της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σειρά συναντήσεων με τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων, την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν το προσεχές Σαββατοκύριακο και τον επικεφαλής Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Βίτορ Κασπάρ.

Στην ατζέντα των συναντήσεων αυτών αναμένεται να βρεθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η αξιολόγηση, τα προαπαιτούμενα και θέματα τεχνικής βοήθειας.

Στο Περού αναμένεται να μεταβεί και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος κάτι που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή και συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις για το ασφαλιστικό.

Χθες, το ΔΝΤ, δημοσίευσε έκθεση στα πλαίσια του World Economic Outlook. Οι προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε εναρμόνιση με εκείνες που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της χώρας για το 2016 που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Bουλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις επιμέρους προβλέψεις, που διατυπώνουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ στη νέα έκθεσή τους για την παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη – σε επίπεδο τριμήνου – στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 και μάλιστα με ρυθμό 3%. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ωστόσο το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση 5,4%.

Aπό την έκθεση απουσιάζουν οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατά τα έτη 2017, 2018 και 2019, ενώ το ΔΝΤ τοποθετεί στο 2,4% την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, η ανεργία στην Ελλάδα θα κλείσει στα επίπεδα του 26,8% για το 2015, για να αυξηθεί περαιτέρω και συγκεκριμένα στο 27,1% το 2016.

Η Ελλάδα θα παραμείνει και το 2015 δέσμια του αποπληθωρισμού (-0,4%), με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μηδενικό πληθωρισμό (0,0%) το 2016.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές, τον οποίο κατατάσσει στο ίδιο επίπεδο με τους φόβους για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Όπως χαρακτηριστικά εμφανίζεται πιο “δύσκολο” έναντι άλλων χωρών, μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τους κινδύνους που υπάρχουν για τις ευρωπαϊκές χώρες από τις εξελίξεις και τα γεγονότα που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η αντίδραση των αγορών στη μακρά περίοδο αβεβαιότητας που συνόδευσε την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού για το νέο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα ήταν τελικώς περιορισμένη, γεγονός που αντανακλά την ισχύ των τειχών προστασίας που έχουν υψώσει Ευρωζώνη και ΕΚΤ.

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί μετά τη σύναψη της νέας συμφωνίας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Μετά τις αλλαγές στην κυβέρνηση είμαστε σε καλύτερη θέση – ΒΙΝΤΕΟ

Τσακαλώτος: Αυτές είναι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ