Συναγερμός για τα φάρμακα

Προσωρινές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Υγείας οι ελλείψεις σκευασμάτων για σοβαρές παθήσεις στα νοσοκομεία.

Από την 1η Ιανουαρίου, τα εν λόγω σκευάσματα δίνονται στους ασθενείς μόνον από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως συνέβαινε έως το τέλος του 2015.

Η αλλαγή έγινε προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής χρημάτων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σε περιπτώσεις υπερβάσεων στους προϋπολογισμούς (clawback).

Όπως έγινε χθες γνωστό από το υπουργείο Υγείας, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία του «στερείται» να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Λόγω αυτής της μεταβατικής περιόδου, σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα παρατηρήθηκαν προβλήματα έγκαιρης παραγγελίας και επάρκειας των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, οι ελλείψεις οφείλονται αποκλειστικά στον παραπάνω λόγο και όχι σε ελλιπή χρηματοδότηση, καθώς οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες.

Συντονισμός

Με παρεμβάσεις του υπουργείου, των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και του ΕΟΠΥΥ, έχει ήδη αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και τις επόμενες μέρες θα ομαλοποιηθεί πλήρως η χορήγηση αυτών των ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς.

Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αριστοτέλους υπό την πολιτική ηγεσία και τη συμμετοχή διοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έδωσε εντολή να υπάρξει στενή παρακολούθηση της διαδικασίας εφοδιασμού των νοσοκομείων, ώστε να μην υπάρξουν νέες ελλείψεις φαρμάκων.

Τις ελλείψεις φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις επισημαίνει το προεδρείο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ). Με επιστολή της προς τον κ. Ξανθό, κάνει λόγο για αναφορές μη δυνατότητας ασφαλούς τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Στην επιστολή τονίζεται ότι τα άτομα με ρευματικά νοσήματα -εξαιτίας της φύσης των συγκεκριμένων νοσημάτων- συχνά ταλαιπωρούνται εξαιρετικά μέχρι να βρεθεί μια συμβατή και αποτελεσματική θεραπεία, η οποία να επιτρέπει ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Όταν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, η εξασφάλιση αυτής της θεραπείας, σε τακτική βάση, είναι ουσιώδους σημασίας για την εξέλιξη του νοσήματος, την πρόληψη της αναπηρίας και τη διευκόλυνση της ψυχοκοινωνικής τους κατάστασης, σε μια περίοδο εξαιρετικά πιεστική εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας.

Στο μεταξύ, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ξεκινά τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν τις ελλείψεις στο ΕΣΥ. Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 213.0117372, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Το υπουργείο Υγείας για την έλλειψη ακριβών φαρμάκων από τα νοσοκομεία

Έλλειψη φαρμάκων για καρκινοπαθείς στα νοσοκομεία καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.