Στουρνάρας:Προσπαθούμε να σώσουμε τις καταθέσεις του κόσμου

Στουρνάρας:Προσπαθούμε να σώσουμε τις καταθέσεις του κόσμου

 

Υπερψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ενσωματώνει και την ευρωπαϊκή Οδηγία «Βασιλεία-3» για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών. Στο νομοσχέδιο έχουν επισυναφθεί και οκτώ τροπολογίες, η μία εκ των οποίων αφορά στη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ και τη διαχείριση των στοιχείων της ΕΡΤ.

 

Το νομοσχέδιο υπερψηφίζεται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καταψηφίζεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών», θεωρώντας το προτεινόμενο πλαίσιο ελέγχου του τραπεζικού συστήματος ανεπαρκές.

 

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε ότι με την εφαρμογή της Οδηγίας, όπως αυτή έχει συνταχθεί, «δεν πιστεύω πως θα εξαλειφθούν οι τραπεζικές κρίσεις – κάτι τέτοιο θα ήταν υπερφίαλο. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε., να μικρύνουμε το εύρος των οικονομικών διακυμάνσεων και κυρίως, να μην αφήνουμε τον φτωχό κόσμο να επηρεαστεί απ’ την κρίση, καθώς ο ίδιος δεν την έχει προκαλέσει». Απαντώντας δε, στην κατηγορία πως η κυβέρνηση «αποσκοπεί να περισώσει τους τραπεζίτες με δημόσιο χρήμα», ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «δεν σώζουμε τους τραπεζίτες – τους αλλάζουμε όποτε θέλουμε-, αλλά προσπαθούμε να σώσουμε τις καταθέσεις του κόσμου».

 

Από τις πέραν της Οδηγίας διατάξεις του νομοσχεδίου, ιδιαίτερη κριτική έχει δεχθεί το άρθρο 168 (που απαλλάσσει αναδρομικά την Τράπεζα Πειραιώς από τέλη και φόρους που προέκυψαν κατόπιν της απορρόφησης των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου), καθώς και διατάξεις για την απόλυση εργαζομένων στις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ, τη χρήση δημόσιας γης από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον αιγιαλό και την άρση προηγούμενων περιορισμών στην τηλεοπτική προβολή υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών.

Η επί των άρθρων συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ