Στουρνάρας:Αν μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα ωφεληθούν όσοι έχουν πισίνες

Στουρνάρας:Αν μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα ωφεληθούν όσοι έχουν πισίνες

 

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι αν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επωφεληθούν και αυτοί που έχουν πισίνες. 

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύσκεψη για την αιθαλομίχλη, πέρσι οι στόχοι για φόρο στα καύσιμα συνολικά και ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα ήταν 7.114.000.000 €. Από το ποσό αυτό, σημείωσε, πρέπει να αφαιρεθούν 280 εκ. που είχαν προϋπολογιστεί για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, άρα ο στόχος, ο καθαρός στόχος ήταν 6,8 δις ευρώ. Σε ότι αφορά τις τωρινές εκτιμήσεις, πέρα από το επίδομα θέρμανσης, η πραγματοποίηση από τα έσοδα είναι 6,6 δις, όπως τόνισε. “Από αυτά, πρέπει να αφαιρέσουμε 120 εκ. περίπου, δεν ξέρουμε το ακριβές νούμερο, που ήταν πραγματικά το επίδομα θέρμανσης που καταβλήθηκε στην περσινή θερμαντική περίοδο. Το νούμερο δεν είναι ακριβές ίσως είναι λίγο λιγότερο, αλλά βάζω 120 εκ. για να είναι η μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά. Επομένως τα καθαρά έσοδα από φόρους σε ενεργειακά προϊόντα είναι 6.481.000 €. Η απόκλιση είναι 353 εκ., δηλαδή περίπου 5%” επισήμανε και εξηγώντας που οφείλεται αυτό συνέχισε: “Η απόκλιση αυτή, των 353 εκ., οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους: στην υψηλή αποθεματοποίηση που έγινε ενόψει της αύξησης της τιμής και ανήλθε περίπου σε 238 εκ. λίτρα και σε μια σειρά από άλλους παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την τιμή του προϊόντος, ούτε με την ύφεση. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες και είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο κύκλωμα πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ένα μικρό μόνο μέρος της μείωσης των φορολογούμενων ποσοτήτων του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στην αύξηση του φόρου και άρα στην τιμή. “Το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες, στην αποθεματοποίηση που έγινε το ’12 και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο κύκλωμα πετρέλαιο θέρμανσης – πετρέλαιο κίνησης. Το λαθρεμπόριο δεν είναι μόνο εκεί, είναι και στις εξαγωγές είναι και στο ναυτιλιακό. Αλλά το κομμάτι που αφορά πετρέλαιο θέρμανσης – πετρέλαιο κίνησης έχει καταπολεμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εξίσωση”, ανέφερε και συμπλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Τώρα, η πολιτική του Υπουργείου είναι η εξής: αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, η θεραπεία του όμως δεν είναι να μειώσουμε την τιμή, μείωση τιμής σημαίνει ότι ανοίγουμε πάλι παράθυρα σε λαθρεμπόριο και επίσης σημαίνει ότι επιδοτούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δηλαδή και αυτούς για παράδειγμα που θέλουν να θερμάνουν πισίνες, να πω ένα ακραίο παράδειγμα”.

 

Επίδομα σε για το μισό πληθυσμό

 

Η δική μας η προτίμηση είναι, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, “να δώσουμε επίδομα θέρμανσης σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ειδικά στους φτωχότερους. Όπως ξέρετε και όπως σας είπα πριν, ενώ είχαμε προϋπολογίσει ότι θα δοθεί σε επίδομα θέρμανσης πέρσι 280 εκ., δόθηκαν γύρω στα 100 με 120 εκ”. “Για να διευκολύνουμε τον κόσμο διευρύναμε φέτος κατά πολύ τα κριτήρια του επιδόματος, δηλαδή τώρα και μπορώ να σας πω ότι με αυτά που θα σας πω καλύπτουμε περίπου το μισό πληθυσμό” υπογράμμισε.

Επίσης, σημείωσε ότι ενώ “πέρσι από την περίοδο 15 Οκτωβρίου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου είχαμε χορηγήσει μόνο 6 εκ. σε επίδομα θέρμανσης, φέτος την ίδια περίοδο έχουμε χορηγήσει 60 εκ., άρα δέκα φορές περισσότερο που σημαίνει ότι υπάρχει ανταπόκριση”.

 

Έκκληση Στουρνάρα για το επίδομα θέρμανσης

 

ΒΙΝΤΕΟ-Τι δήλωσαν Στουρνάρας, Μανιάτης και Γεωργιάδης

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ