Σταϊκούρας: Τι κερδίζει η Ελλάδα και ο Νότος από το Eurogroup – Τι είπε για την πρώτη κατοικία

Ικανοποιητική και προϊόν συμβιβασμών, χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ , ο υπουργός τόνισε πως καμία χώρα δεν πέτυχε στο σύνολό της τις διεκδικήσεις της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ευρωομόλογο, εξήγησε τη σημασία των λέξεων «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία» που για να συμπεριληφθούν στο κείμενο συμπερασμάτων χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις για πάνω από 5 ώρες. Τόνισε και πως ήταν κάτι που επιδίωξε τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες του νότου, προκειμένου να είναι ανοιχτές οι επιλογές για το μέλλον, και πως όπως είπε και ο κ. Σεντένο, «υπάρχουν χώρες που θέλουν και άλλες που δεν θέλουν και υπάρχει παραπομπή στους ηγέτες της ΕΕ».

Ο υπουργός Οικονομικών, εξήγησε ότι η Ευρώπη απάντησε γρήγορα και αποφασιστικά στο πρώτο βασικό ζήτημα, που αφορά την ελευθερία κινήσεων των χωρών. Ειδικότερα, εξαιρούνται από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους οι λεγόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές, δηλαδή όποια επιπλέον δαπάνη και επιπλέον επιδόματα για την ανεργία που αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη. Εξαιρούνται επιπλέον δαπάνες για την δημοσία υγεία, για την ρευστότητα στις επιχειρήσεις, για τις θέσεις απασχόλησης αλλά και την κοινωνική συνοχή.

«Αυτές οι αποφάσεις ήταν πολύ σημαντικές και για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Στο δεύτερο βασικό ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη, δηλαδή ποιος θα χρηματοδοτήσει τις δαπάνες αυτές, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις «πολύ σημαντικές» αποφάσεις της ΕΚΤ και στα 540 δισ. ευρώ που προσθέτει η Ευρώπη. Μεταξύ άλλων οι αποφάσεις αφορούν σε αυξημένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, προσωρινό πρόγραμμα για θέσεις απασχόλησης και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής προσαρμοσμένης όμως στις τρέχουσες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα για την μετα-κορονοϊού εποχή απαιτούνται εργαλεία επανεκκίνησης της οικονομίας από το Ταμείο Ανάπτυξης.

«Η κρίση δεν θα περάσει σε 2 – 3 μήνες, θα είναι πιο βαθιά. Χρειάζονται πιο ριζικές λύσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις της ΕΚΤ σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστούν συνολικά περίπου 1,5 τρισ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Εκτίμησε ότι εάν αθροιστούν το πακέτο των 540 δισ. ευρώ με τις άλλες πρωτοβουλίες για την ανάταξη της οικονομίας μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, του ταμείου ανάκαμψης, των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ για τη ρευστότητα και άλλες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό επίπεδο, «μπορεί να φτάσουν τα 3 τρισ. ευρώ, πολύ περισσότερο από της χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ο υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε μια αναφορά στο κείμενο για χρηματοδοτήσεις από όποια χώρα θέλει του άμεσου αλλά και του έμμεσου κόστους για την αντιμετώπιση της διασποράς και για την πρόληψη του κορονοϊού. Εξήγησε ότι με τις λέξεις έμμεσο κόστος, δίνεται η δυνατότητα για χρηματοδοτήσεις πέραν των συστημάτων υγείας ακόμη και για στήριξη επιχειρήσεων.

Οι πλειστηριασμοί

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τόνισε πως δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή «και αυτή δεν είναι το τέλος Απριλίου». Εκ του αποτελέσματος, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, έχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση κάνει όσα έχει υποσχεθεί και θεωρεί σωστά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ