Καλό πρώτο βήμα χαρακτήρισε τις προτάσεις των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τοποθετούμενος επί του κρατικού προϋπολογισμού 2023, αλλά όπως είπε «απαιτείται περισσότερη δουλειά, κυρίως από τους διαχειριστές δανείων.»
«Σήμερα έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, άμεσα. Πιστεύουμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κινηθούν πιο γρήγορα και αποφασιστικά. ‘Αλλωστε είναι και προς το συμφέρον της σταθερότητας του συστήματος και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού» είπε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στις προτάσεις των τραπεζών για την επιδότηση δόσεων δανείων, για την αύξηση του ποσοστού εγκρισιμότητας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, για τη δέσμευση τους να αναθεωρήσουν την πολιτική επιτοκίων, και το σχεδιασμό τους να επανεξετάζουν μειώσεις προμηθειών για διάφορες απλές τραπεζικές συναλλαγές.
Η κυβερνητική πολιτική
Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση, με τις πολιτικές της, ενίσχυσε την ευστάθεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τραπεζών και διαχειριστών δανείων, εξυγιαίνοντας τα χαρτοφυλάκιά τους και βελτιώνοντας τα στοιχεία των ισολογισμών τους. «Έτσι, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζικών ιδρυμάτων, εξαιτίας κυρίως του προγράμματος “ΗΡΑΚΛΗΣ”, διαμορφώνονται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των δανείων, ενώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξαιτίας της εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά 35% την τελευταία τριετία».
Όμως, συνέχισε, οι εξωγενείς κρίσεις συνεχίζονται: «Μέχρι ένα σημείο μπορεί το κόστος να το αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός και ο Έλληνας φορολογούμενος. Η λογική “τα κέρδη δικά μου, το κόστος δικό σου”, δεν βρίσκει ανταπόκριση στη σημερινή κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και επισήμανε ότι, «αντιθέτως, το κόστος πρέπει να μοιράζεται και με το τραπεζικό σύστημα, σεβόμενοι πάντα το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών».
Για την χθεσινή έκδοση δελτίου τύπου, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, από τις συστημικές τράπεζες είπε ότι σε αυτό:
-Οι τράπεζες αποτυπώνουν τη – συμφωνημένη με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή – πρόταση για την επιδότηση δόσεων δανείων ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ή με δάνειο μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους. «Αυτή η πρόταση, η οποία – για πρώτη φορά – είναι με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, θα υλοποιηθεί άμεσα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, «οποιαδήποτε αλλαγή των χαρακτηριστικών του σχήματος, είτε αναφορικά με τη μεγέθυνση της περιμέτρου, είτε με το ποσοστό επιδότησης της δόσης, θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη εποπτική αξιολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, τους δείκτες δανείων σε καθυστέρηση και την κεφαλαιακή τους επάρκεια». Και αυτό πρέπει να αποφευχθεί, παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας.
-Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε βελτιωτικές προτάσεις, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εγκρισιμότητας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων – για πρώτη φορά – και των ενήμερων δανειοληπτών που έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους. Υπενθυμίζεται, είπε ο κ. Σταϊκούρας, ότι έχουν ήδη μειωθεί τα επιτόκια στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, και υφίσταται καθολική έγκριση των ρυθμίσεων σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου: «Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.367 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 437 εκατ. ευρώ. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 350 ρυθμίσεις οφειλών. Με αυτά τα στοιχεία, ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός καθίσταται το πιο αποτελεσματικό εργαλείο ρύθμισης οφειλών της τελευταίας δεκαετίας».
«Δεν είμαστε, όμως, ακόμη ικανοποιημένοι. Απαιτείται περισσότερη δουλειά, κυρίως από τους διαχειριστές δανείων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως είπε, οι τράπεζες αποδέχονται ότι υφίσταται – το τελευταίο διάστημα – σημαντική απόκλιση στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, και δεσμεύονται να αναθεωρήσουν την πολιτική επιτοκίων. Επιπλέον σχεδιάζουν και επανεξετάζουν μειώσεις προμηθειών για διάφορες απλές τραπεζικές συναλλαγές. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση έχει καταθέσει 12 συγκεκριμένες προμήθειες οι οποίες χρήζουν αναπροσαρμογής από το τραπεζικό σύστημα.
Αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης ο κ. Σταϊκούρας άσκησε αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στα πεπραγμένα του ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Από την αξιωματική αντιπολίτευση ακούσαμε «μηδενιστική κριτική, ακατάληπτη επιχειρηματολογία και οικονομικούς τυχοδιωκτισμούς”, με τον ΣΥΡΙΖΑ, να επαναλαμβάνει μοιραία για τη χώρα λάθη του παρελθόντος, παραλυτικά προσκολλημένος στις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις, τις ιδεοληπτικές εμμονές και την πολιτική ανευθυνότητα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, βάλτωσε την οικονομία όταν όλη η Ευρώπη ευημερούσε, επέβαλε κεφαλαιακούς περιορισμούς, αύξησε φόρους και οδήγησε σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων το τραπεζικό σύστημα, ζημιώνοντας Δημόσιο και φορολογούμενους, ενώ ως αντιπολίτευση άλλα υποσχόταν, και τελικά, ως κυβέρνηση, άλλα έπραξε: Υποσχέθηκε υψηλή ανάπτυξη, και τελικά πέτυχε στασιμότητα στην τετραετία. Υποσχέθηκε κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, και τελικά δημιούργησε τη γενιά των 300 ευρώ. Υποσχέθηκε μείωση φορολογικών βαρών, και τελικά επιδόθηκε – από ιδεολογική εμμονή – σε δεκάδες αυξήσεις φόρων, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Υποσχέθηκε άσκηση κοινωνικής πολιτικής, και τελικά έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλε ή και αύξησε τις εισφορές υγείας. Υποσχέθηκε αύξηση του αφορολόγητου ορίου, και τελικά – παρά τις θεατρινίστικες απειλές περί παραίτησης – προχώρησε σε μείωσή του. Υποσχέθηκε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, και τελικά τον αύξησε.
Υποσχέθηκε επίλυση του υψηλού όγκου των «κόκκινων» δανείων μέχρι το τέλος του 2015, και τελικά τα παρέδωσε στο ποσοστό του 2014. Υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός, και τελικά νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το 2017, γιατί, όπως υποστήριζε, «είναι καλοί για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους». Υποσχέθηκε ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία, και τελικά νομοθέτησε την οριζόντια κατάργηση της προστασίας το 2019.
Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, ανεύθυνα, ατεκμηρίωτα, ακοστολόγητα, επικίνδυνα, τυχοδιωκτικά. Χρησιμοποιεί τις «Σειρήνες» του λαϊκισμού και της πλειοδοσίας παροχών, νομίζοντας πως θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες να τον ακολουθήσουν και να μπουν, έτσι, σε νέες περιπέτειες. Όμως, οι πολίτες διαθέτουν γνώση, κρίση και μνήμη. Έχουν δυσάρεστες εμπειρίες από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό, οι προσκλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέφτουν στο κενό. Οι πολίτες επιλέγουν την κυβέρνηση της ΝΔ. Την κυβέρνηση που κινείται με «σημαία» ευθύνης, και όχι με «σημαία» ευκαιρίας είπε ο κ. Σταϊκούρας
Η απάντηση Τσακαλώτου
Ζητώντας το λόγο, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση του κ. Σταϊκούρα είναι αυτή που χρεοκόπησε τη χώρα και έριξε το εισόδημα των Ελλήνων κατά 25%. «Κι έρχεστε να πείτε ότι εσείς τη βγάλατε από τα μνημόνια; Ντροπή σας. (Είστε) και ψεύτης και αλαζόνας και τυχοδιώκτης. Σας τα επιστρέφω όλα τα επίθετα [..] Ο κ. Σταϊκούρας πρέπει να έχει σεβασμό σε αυτά που τράβηξε ο λαός και ακόμα δεν μπορούμε να συνέλθουμε, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δική του παρέμβαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναγάγει ως κριτή της πολιτική τους τα φαντς και την ΕΕ “της διαφθοράς και των σκανδάλων”. Αυτοί έχουν συγκεκριμένη μεζούρα, που είναι ο βαθμός ικανοποίησης των αγαθών της καπιταλιστικής ανάπτυξης είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.