Στα χαμηλά εισοδήματα τα “βάρη” της κρίσης

Τα βάρη της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής προσαρμογής έπεσαν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τη μελέτη με τίτλο “Αλληλεγγύη και προσαρμογή στην Ελλάδα της κρίσης”, που υπογράφουν οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης και Σταύρος Ζωγραφάκης.

Όπως αναφέρουν, η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στα χαμηλά εισοδήματα κατά 337,7% την περίοδο 2008-2012, σε αντίθεση με τις ανώτερες εισοδηματικές κατηγορίες, των οποίων η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε μόλις κατά 9%.

Σε αντίθεση με την περικοπή των δαπανών (ως ποσοστό του ΑΕΠ), που συνεισέφεραν μόλις κατά 7,5% στη δημοσιονομική προσαρμογή, τα φορολογικά έσοδα σήκωσαν το βάρος της μείωσης των ελλειμάτων, συνεισφέροντας κατά 72,4% στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Την ίδια περίοδο μεγάλωσε περισσότερο το χάσμα στους μισθούς μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος της μείωσης του μισθού στον δημόσιο τομέα την περίοδο 2009-2013 ήταν 8%, όταν στον ιδιωτικό τομέα έφτασε το 19%.

Πηγή: Καθημερινή 

Δείτε επίσης:

Kανόνες στην μερική απασχόληση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ