Σπανάκης για πυρόπληκτες περιοχές: Έρχεται ΚΥΑ για το επίδομα των 534 ευρώ σε εργαζομένους

Έρχεται Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που θα καθορίζει τις διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη χορήγηση του επιδόματος των 534 ευρώ στους εργαζομένους επιχειρήσεων σε πυρόπληκτες περιοχές.

Φωτιά στην Κέρκυρα: Φθάνουν Βούλγαροι πυροσβέστες για να βοηθήσουν στη μάχη με τις φλόγες – ΒΙΝΤΕΟ

Αυτό γνωστοποίησε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης αναφερόμενος στα άρθρα Α7 και Α8 της τροπολογίας που αφορά στα έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία τω θέσεων εργασίας σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Σπανάκης  υπενθύμισε πως σύμφωνα με το άρθρο 7 μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα -ανεξάρτητα από τον κλάδο και την επιχειρηματική δραστηριότητα -των οποίων όμως οι εγκαταστάσεις τους έχουν πάθει ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές σε τέτοιο βαθμό που  δεν υπάρχει ασφάλεια στην παροχή εργασίας εντός του εργασιακού χώρου και αυτό πιστοποιείται από συγκεκριμένη Αρχή προκειμένου να αποζημιωθούν  και οι εργαζόμενοι.

Φωτιά στη Ρόδο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το νησί

«Πρώτον, αυτές οι επιχειρήσεις έχουν κάποιες υποχρεώσεις να μην προβούν ούτε σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία συμβάσεων εργασίας και φυσικά μετά τον χρόνο αναστολής συμβάσεων εργασίας να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση  ως αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ. Δεύτερον, οι εργαζόμενοι έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και μάλιστα επί του ονομαστικού μισθού και τρίτον, η αποζημίωση αυτή  είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη  και ακατάσχετη και δεν δεσμεύεται ούτε συμψηφίζεται με χρέη που μπορεί να έχουν χρέη σε δημόσιο, σε Εφορία, σε ΕΦΚΑ, σε δήμους  ή πιστωτικά ιδρύματα.

Στο άρθρο αυτό προβλέπεται και η σχετική διαδικασία. Οι εργοδότες στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη πρέπει να δηλώσουν ποιες συμβάσεις πρέπει να θέσουν σε αναστολή .Και η ειδική πλατφόρμα που τηρείται στο υπουργείο Εργασίας για τον ειδικό μηχανισμό στήριξης  των εργαζομένων εκεί πρέπει να κάνουν τις σχετικές ενέργειες  και να υποβάλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση» είπε ο κ. Σπανάκης.

Εύβοια: Φωτιά στην Κύμη – Οι πρώτες εικόνες

«Από εκεί και πέρα Κοινή Υπουργική Απόφαση θα έχει τις σχετικές διαδικαστικές λεπτομέρειες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ