Σκυλακάκης: Επιδοτήσεις πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για το Ταμείο Ανάκαμψης μίλησε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στον RealFm 97,8. Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης “μέσα στο πλαίσιο έχουμε βάλει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων”. Όπως εξήγησε ο ίδιος, θα αφορά κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις εκείνες που δεν διαθέτουν τραπεζικό προφίλ και δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, όμως έχουν ενδιαφέρον για να επενδύσουν”. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι “οι επιδοτήσεις είναι 7-8 διαφορετικά προγράμματα, τα οποία θα παρουσιαστούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο- τετράμηνο”.

Μιλώντας συνολικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι “πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο Ταμείο γιατί έχει συγκεκριμένες επιλεξιμότητες. Το πράσινο έχει 37% κατ’ ελάχιστον και το ψηφιακό 20%. Επίσης τα δάνεια, ο μόνος τρόπος να τα πάρουμε για να μην επιβαρύνουν το χρέος και το έλλειμμα είναι να διοχετευθούν ως δάνεια σε ιδιωτικές επενδύσεις. Το κλειδί είναι να πετύχεις την απορρόφηση. Μιλάμε για διπλασιασμό στα επόμενα 5 χρόνια των δημοσίων επενδύσεων και περίπου διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων την ίδια περίοδο. Όταν έχεις αυτόν τον στόχο και έχεις και πάρα πολλά έργα που αφορούν στον πολύ κόσμο (σχολεία, νοσοκομεία, περιβάλλον κ.α.) το στοίχημα είναι η απορρόφηση”.

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολλών φορέων για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι “είναι ένα σοβαρό θέμα και η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει έναν σύγχρονο και ευνοϊκό νόμο για τους καλοπληρωτές ( εκείνους που παγιδεύτηκαν από τις συγκυρίες της κρίσης με αποτέλεσμα να βρεθούν να χρωστούν) και έχουμε λάβει και μια σειρά από μέτρα για ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε να μην βρεθούν στην παγίδα του ιδιωτικού χρέους”.

Σχετικά με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “α) η ποσοτικοποίηση είναι διπλάσια ή και τριπλάσια αυτής που μας λέει και β) κανένα σχέδιο από πού θα βρεθούν τα λεφτά. Τα λεφτά δεν κόβονται από το δέντρο, η δε δημοσιονομική ελευθερία που έχουμε είναι συνάρτηση της συνεργασίας με τους θεσμούς και της δυνατότητας που έχουμε να δανειζόμαστε. Το κράτος έχει δαπανήσει πάνω από 30 δισ. ευρώ έως τώρα. Οι πόροι είναι πεπερασμένοι, είμαστε στα όριά μας”.

Για την προσπάθεια που κάνουν φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο γι’ αυτό το ζήτημα, είπε ότι “δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να πετύχει και αυτό επειδή κάτι τέτοιο απαιτεί αλλαγές ευρωπαϊκών συνθηκών, χρειάζονται δομικές αλλαγές”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ