Ρύθμιση-«μπαϊμπάς» για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Ρύθμιση-«μπαϊμπάς» για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

 

Ρύθμιση-«μπαϊμπάς» για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με παράταση της διάταξης που προβλέπει διακανονισμό οφειλών και ύψος δόσης ανάλογο με τις τρέχουσες εισφορές, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Στο καθεστώς του διακανονισμού  που είχε προβλεφθεί με το νόμο 3943/11 και έληξε στις 31/12/2013 είχαν ενταχθεί περίπου 15.715 οφειλέτες του ΙΚΑ, 9.000 από τον ΟΑΕΕ και περίπου 4.000 από τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει δεχθεί εισηγήσεις από τα Ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ), για να παρατείνει το διακανονισμό και την προστασία των οφειλετών από τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων από την 1/1/2014 έως και τον Ιούνιο του 2017.

Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που περιγράφονται στη διάταξη που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας, ο διακανονισμός εν προκειμένω για το ΙΚΑ θα αποφέρει για το 2014 ένα ποσό της τάξης των 175 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι πολλαπλάσιο σε σύγκριση με τα προσδοκώμενα έσοδα για το 2014 από τη ρύθμιση της νέας αρχής καθώς με βάση τον έως τώρα αριθμό των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στη «νέα αρχή» το μεν ΙΚΑ προσδοκά ότι θα πάρει 111 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ μόλις 37 εκατ. ευρώ για το 2014.

Ειδικά στον ΟΑΕΕ παρατείνεται ότι το 28% όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση της νέας αρχής την έχει εγκαταλείψει καθώς δεν μπορεί να πληρώνει και τις  εισφορές αλλά και μηνιαία δόση που είναι εξίσου υψηλή.

 

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ