Η Ελλάδα έκανε για ακόμα μια φορά έκκληση στην ευρωζώνη για μετρητά προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία όμως της ζήτησαν να παρουσιάσει μια βελτιωμένη λίστα με οικονομικές μεταρρυθμίσεις εντός έξι εργάσιμων ημερών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω παροχή ρευστότητας, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters.
Η έκκληση σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων υπήρξε από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια του Euro working Group την Τετάρτη το βράδυ, όμως οι Ευρωπαίοι είπαν ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος με τη λίστα των μέτρων προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά.
Η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι η έλλειψη ρευστότητας μεγαλώνει και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση κάποιου είδους ενίσχυσης της ρευστότητας πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου», δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε.
«Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό με δεδομένο ότι δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή στήριξης προτού υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», προσέθεσε.
Η Ελλάδα είχε προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα έχει δυσκολία στο να πληρώσει τη σημερινή δόση προς το ΔΝΤ καθώς και την κάλυψη των εξόδων για μισθούς και συντάξεις. Αλλά στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι θα προβεί στην πληρωμή του Ταμείου.
Αξιωματούχοι είπαν πως οι εμπειρογνώμονες της ζώνης του Ευρώ δεν είχαν πεισθεί για την κακή κατάσταση της ρευστότητας όπως αυτή προβάλλεται από την Αθήνα, και υπήρχε μια υποψία για προσπάθεια της Ελλάδας να τρομάξει τους πιστωτές ώστε να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια.
Οι πιστωτές της Ελλάδας είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να ξεπεράσουν την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων που επιδεικνύει η αριστερή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντιστέκεται για κοινωνικούς λόγους.
«Το κλίμα ήταν καλύτερο από την προηγούμενη φορά, αλλά το περιεχόμενο ήταν πιο σκοτεινό από ποτέ,» είπε ένας ακόμη αξιωματούχος της Ευρωζώνης μετά τις συνομιλίες της Τετάρτης.
Υπήρξε μια μικρή βελτίωση στην τεχνική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, αλλά σημειώθηκε μικρή πρόοδος ως προς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων.
«Μας λείπουν οι λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα μέτρα, κυρίως όσον αφορά τη δημοσιονομική επίπτωση και το χρόνο τους. Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις 24 Απριλίου, που είναι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα», είπε.
Όταν η Αθήνα συμφωνήσει σε μια δέσμη μέτρων με τους πιστωτές της-τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο-και ψηφίσει νόμους στο κοινοβούλιο για την εφαρμογή τους, θα μπορούσε να πάρει τα 7,2 δισεκατ. ευρώ που απομένουν να εκταμιευθούν από τα υπάρχοντα 240 δισεκατομμύρια ευρώ του μηχανισμού διάσωσης.
Μετά από 10 εβδομάδες συσκέψεων η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με τους δανειστές της, κυρίως επειδή πολλά από τα μέτρα έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τερματισμό της λιτότητας και άρνηση σε νέα υφεσιακά μέτρα.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν είχε λάβει νέα χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη ή το ΔΝΤ με συνέπεια να παραμένει αποκομμένη από τις αγορές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει ενεργοποιήσει τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες της, οι οποίες όπως λέει η Αθήνα μένουν χωρίς χρήματα.
Εάν η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των δανειστών, γνωστοί ως Brussels Group, συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων από τις 21 έως τις 22 Απριλίου και οι υπουργοί τα εγκρίνουν όταν θα συναντηθούν στη Ρίγα, η Αθήνα μπορεί να κερδίσει κάποια στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσα από μια αύξηση των ορίων στην έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του δημοσίου.
Η Ελλάδα ελπίζει σε μια πολιτική συμφωνία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην χορήγηση 1,9 δισ. ευρώ ως κέρδος της ΕΚΤ από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Οι συμβουλές του πρώην στελέχους του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα
“Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά” προειδοποιεί σύμβουλος της Μέρκελ