Ρέγκλινγκ: Μικρό το περιθώριο για παραχωρήσεις

Ρέγκλινγκ: Μικρό το περιθώριο για παραχωρήσεις

 

Το περιθώριο για περαιτέρω παραχωρήσεις των πιστωτών της Ελλάδας (όσον αφορά το χρέος της) είναι εξαιρετικά μικρό, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Δεν θα υπάρξει κούρεμα του χρέους», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «Το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Οι διάρκειες των δανείων του ανέρχονται σε 30 χρόνια και το επιτόκιό τους είναι λίγο υψηλότερο από το 1,5%. Για τα επόμενα δέκα χρόνια ανεστάλη η καταβολή τόκων, όλα αυτά αντιστοιχούν από οικονομική άποψη σε ένα κούρεμα του χρέους».

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα επιτόκια των δανείων του ταμείου διάσωσης δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, προσθέτοντας ότι ίσως θα υπάρξει «ένα μικρό περιθώριο όσον αφορά τα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο βοήθειας», αλλά αυτό πρέπει να αποφασίσουν οι χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες έδωσαν τις πιστώσεις.

Το Spiegel αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι ο επικεφαλής του ΕΜΣ αντικρούει τη δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ότι πρέπει να επιμηκυνθούν οι διάρκειες των δανείων και να μειωθούν τα επιτόκια. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε κάποιους διαδρόμους των Βρυξελλών γίνεται λόγος για «εκβιασμό» όσον αφορά τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου στη γερμανική εφημερίδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνονται δηλώσεις του Γερμανού επικεφαλής της ομάδας κρούσης (Task Force) της ΕΕ στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος βλέπει ακόμη πολλές δυνατότητες βελτίωσης στην Ελλάδα, οι οποίες δεν κοστίζουν καθόλου χρήματα.

«Η ελληνική πολιτική και διοίκηση δυσκολεύονται όπως και στο παρελθόν πολύ συχνά με τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο κ. Ράιχενμπαχ στο Spiegel και ανέφερε ως παράδειγμα ότι δεν υπάρχει κτηματολόγιο για όλη την Ελλάδα.

«Με την εξάλειψη των υπερβολικών αδειών που απαιτούνται, οι εξαγωγές μπορούν να αυξηθούν άμεσα κατά 10%» πρόσθεσε ο κ. Ράιχενμπαχ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ