Ρέγκλινγκ: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση και γι’ αυτό είναι η μόνη από τις 5 χώρες σε πρόγραμμα διάσωσης που ακόμα δεν έχει εξέλθει στις αγορές, έκανε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

O Kλάους Ρέγκλινγκ απευθύνθηκε στην μεικτή συνεδρίαση ευρωβουλευτών και βουλευτών εθνικών κοινοβουλίων στις Βρυξέλλες και σημείωσε ότι η Ελλάδα σημείωνε συνεχώς πρόοδο έως το καλοκαίρι του 2014 και στη συνέχεια από τον Αύγουστο του 2015 και μετά συνέχισε να πραγματοποιεί πρόοδο.

Εξήγησε δε ότι η Ελλάδα εξοικονομεί 8 δισ. τον χρόνο, λόγω των προνομιακών όρων των δανείων του ESM/EFSF και στη συνέχεια θα εξοικονομήσει άλλες 4,5 μονάδες του ΑΕΠ τον χρόνο, από την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM είπε, μάλιστα, ότι η συμμετοχή στο ευρώ έχει τεράστια προτερήματα για την οικονομική δραστηριότητα, με 20 ως 25 δισ. εξοικονόμηση για τους επιχειρηματίες από την εξάλειψη των συναλλαγματικών ανισοτήτων στην ΕΕ, η κοινή αγορά λειτουργεί καλύτερα, η ανάπτυξη είναι υψηλότερη.

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων του ECOFIN, υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρτ Σικλούνα σημείωσε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τη συνεχή δραματοποίηση της κατάστασης με την Ελλάδα και σημείωσε ότι τα κράτη μέλη “δανειζόμασταν με υψηλότερα επιτόκια και δανείσαμε την Ελλάδα με χαμηλότερα επιτόκια, αυτό είναι αλληλεγγύη”.

Τόνισε ότι είναι ευχάριστα έκπληκτος με την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε πως “δεν το αισθάνονται ακόμα όλοι στον πληθυσμό αλλά είναι σημάδι ότι τα προγράμματα, με όλα τους τα μειονεκτήματα – και είχαν πολλά – αρχίζουν να αποδίδουν”.

Πηγή: Real.gr

Δείτε επίσης:

Πηγή Ευρωζώνης: ΔΝΤ – Γερμανία έχουν την πρόθεση να συμβιβαστούν αλλά πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα

Τελεσίγραφο δανειστών: Αφορολόγητο 6.500 ευρώ και 3,5% πλεονάσματα για 5 χρόνια

Deutsche Bank: Η αξιολόγηση μπορεί να τραβήξει έως τα τέλη Μαρτίου

Exit mobile version