Real Investment Summit 2024: «Δημοσιονομική σοβαρότητα, φιλοεπενδυτική στρατηγική και κοινωνική συνοχή»

Στα στρατηγικά πλεονεκτήματα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Real Investment Summit με θέμα “Η Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας σε περιβάλλον παγκόσμιων προκλήσεων” το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, της ATHEX Group και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

O Kωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του τόνισε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές σε μια σειρά από κλάδους, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Όπως είπε, η χώρα μας μπορεί να γίνει εξαγωγική στην ενέργεια λόγω ΑΠΕ ενώ οι δύο ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων ετών είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ο τομέας της αγροδιατροφής. Αναφέρθηκε ακόμα στα logistics που αποτελούν προνομιακό πεδίο για την Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και στη σημαντική πρόοδο που καταγράφεται στον τομέα της καινοτομίας με τη δημιουργία πολλών startups. O υπουργός Εθνικής Οικονομίας προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νόμος που θα προωθεί κίνητρα είτε φορολογικά είτε μέσω ΕΣΠΑ για την προώθηση της καινοτομίας ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθούν τα υφιστάμενα κίνητρα γα τις τις συγχωνεύσεις των μικρών επιχειρήσεων. «Θα επενδύουμε συνεχώς στη δημοσιονομική σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται για τους πολίτες λόγω της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ο Κωστής Χατζηδάκης ,στάθηκε στον δανεισμό της χώρας που φέτος δανείστηκε μία μονάδα χαμηλότερα, με τη χώρα να εξοικονομεί 850 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας αλλά και στο κλείσιμο της ψαλίδας όσον αφορά τα επιτόκια συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται άνοδος τους. «Οι προοπτικές για τη χώρα είναι μοναδικές. Ωστόσο η προσπάθεια συνεχίζεται. Δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Αν ξεπεράσουμε κάποια όρια κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω» ανέφερε τονίζοντας ότι το τρίπτυχο της οικονομικής στρατηγικής είναι δημοσιονομική σοβαρότητα, φιλοεπενδυτική στρατηγική και κοινωνική συνοχή.


Στην τοποθέτηση του κατά την ενότητα «Η ώρα της Ελλάδας. Πώς περιφερειακές πολεμικές συρράξεις, αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και κλιματική αλλαγή δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Στρατηγικά πλεονεκτήματα – Ο ρόλος της Ε.Ε», ο Γιάννος Κοντόπουλος διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των συγχωνεύσεων μέσω του ΧΑ και στις νομοθετικές παρεμβάσεις που βοήθησαν στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς. «Οι ξένοι καταλαβαίνουν την ευκαιρία πρώτοι» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις υπεραποδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου που το 2023 ήταν το δεύτερο χρηματιστήριο παγκοσμίως αλλά και στην αύξηση κατά 50% που καταγράφεται στη συναλλακτική δραστηριότητα. O κ. Κοντόπουλος μίλησε ακόμα για το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον γεγονότων όπως η είσοδος του ΔΑΑ στο ΧΑ. Όσον αφορά τις παγίδες που μπορεί να υπάρξουν σε αυτή την πορεία ,είπε με νόημα ότι «Πρέπει να σκεφτούμε ότι οι προοπτικές είναι στις παγίδες και οι παγίδες στις προοπτικές».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Dr Γιώργος Ξηρογιάννης επισήμανε ότι το κλίμα είναι ξεκάθαρα θετικό για την ελληνική οικονομία μέσα σε ένα ασταθές και αβέβαιο γεωπολιτικά περιβάλλον αλλά χρειάζονται παρεμβάσεις προς πέντε κατευθύνσεις για να αλλάξει αναπτυξιακή πίστα η χώρα μας και να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Ως μεγαλύτερο εμπόδιο προσδιόρισε τη γραφειοκρατία που πρέπει να παταχθεί ενώ προσέθεσε την ανάγκη για μεγέθυνση των επιχειρήσεων, τη στήριξη των εγχώριων παραγωγικών επενδύσεων, την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας και τη στήριξη του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των μεσαίων στελεχών, αφού φόροι και εισφορές απομυζούν ένα μέρος του εισοδήματος.

Πλατινένιος χορηγός η ΔΕΗ, χρυσοί χορηγοί Copelouzos, Eurobank, Intrakat, ΙΟΝ, Παπαστράτος, Pfizer, VKC Α.Ε., ασημένιοι χορηγοί Hellas Gold, HP, ΜΕΓΑ (Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής), Motor Oil, Ο.Σ.Υ., χάλκινοι χορηγοί AEGEAN, ΔΕΠΑ , Microsoft, QUALCO Group, ΣΤΑΣΥ. Χορηγοί Athens International Airport, AKL, ΒΙΑΝΕΞ, Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ELPEN, ENTERPRISE GREECE, EOS Capital Partners.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ