Ψάχνουν λύση για τα ληξιπρόθεσμα

Ψάχνουν λύση για τα ληξιπρόθεσμα

Παραμένουν οι επιφυλάξεις της Τρόικα για τη ρύθμιση δανείων αλλά και των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο.

Παραμένουν οι επιφυλάξεις της Τρόικα για τη ρύθμιση για τα δάνεια που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Χωρίς συμφωνία με την τρόικα παραμένει και το άλλο μεγάλο μέτωπο στις ρυθμίσεις που αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία την Εφορία.

Η τρόικα διατηρεί σκληρή γραμμή που φτάνει ακόμα και στην απαίτηση για 12 μόλις δόσεις ενώ η κυβέρνηση πιέζει για όσο το δυνατόν περισσότερες, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα. Είχε προηγηθεί ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Οικονομικών με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου.

Θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο οι συναντήσεις με την τρόικα και αν δεν βρεθεί λύση για τα ληξιπρόθεσμα το θέμα θα παραπεμφθεί στον πρωθυπουργό.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η άμεση εφαρμογή της ρύθμισης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την 1η/7/2013 να μεταφερθούν όλα τα χρέη ασφαλισμένων στα ασφαλιστικά ταμεία στο ΙΚΑ και από το 2017 να βεβαιωθούν όλα στην εφορία, προκειμένου να αναζητούνται κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Επιφυλάξεις συνεχίζει να έχει η τρόικα και για τη ρύθμιση για τα δάνεια που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή τεχνικά κλιμάκια από την Τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Στη σημερινή συνάντηση η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο να τοποθετηθούν με ποσοστά οι επιμέρους προσεγγίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες που δημιουργεί η ρύθμιση.

Αντίθετη είναι η άποψη του υπουργείου Ανάπτυξης, κύκλοι του οποίου επισημαίνουν την απόφασή τους να επιμείνουν για να πετύχουν το καλύτερο δυνατόν. Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ