Πρόοδο στις συζητήσεις βλέπει το ΥΠΟΙΚ

Πρόοδο στις συζητήσεις βλέπει το ΥΠΟΙΚ

 

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη συνάντηση με την τρόικα λίγο πριν τις 20:00. Το απογευματινό ραντεβού είχε διάρκεια τριών ωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την μια εξ αυτών στην αίθουσα ήταν μόνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής των δανειστών (Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς).

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα αναχωρεί αύριο μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα για τη συμμετοχή στο Eurogroup και θα επιστρέψουν την Παρασκευή για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Υπήρξε πρόοδος, τόνισε η ίδια πηγή, αλλά οι συζητήσεις θα τραβήξουν. Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί κανονικά εντός της συνταγματικής προθεσμίας, ενώ δεν υπάρχει πλάνο από το υπουργείο οικονομικών για συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Εκφράζεται δε η προσδοκία ότι ως τις 21 Νοεμβρίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τρόικα για το δημοσιονομικό κενό.

Στην αντίθετη περίπτωση η διαδικασία της πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και στη συνέχεια εκτίμησε το ίδιο στέλεχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συζητήσεις γίνονται με πολύ καλό κλίμα, είναι όμως δύσκολες και επίπονες, η τρόικα δεν ζητά οριζόντια μέτρα, ζητά όμως περισσότερα μέτρα από αυτά που προτίθεται να λάβει η ελληνική πλευρά. Παρ’ όλα αυτά «υπάρχει σύγκλιση, έσπασε ο πάγος. Όταν ήρθαν εδώ απαιτούσαν 2,9 δισ. ευρώ τώρα, σιγά, σιγά πηγαίνουμε σε ποιο λογικά νούμερα».

Πίεση για τους πλειστηριασμούς

Το μεσημέρι είχε προηγηθεί το πρώτο ραντεβού. Σε αυτό συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γι’ αυτό και μετείχαν οι κ. Χατζηδάκης, Σκορδάς, Αθανασίου (υπουργός Δικαιοσύνης) και Παπαδάκης (Τράπεζα της Ελλάδος).

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγιναν προτάσεις για τη διαδικασία διαμεσολάβησης, σύμφωνα με την οποία δικηγόροι θα αναλάβουν να επιλύσουν εξωδικαστικά διαφορές ανάμεσα σε τράπεζες και δανειολήπτες. Η διαδικασία προβλέπεται ήδη νομοθετικά, αλλά επιδιώκεται η επιτάχυνση της εφαρμογής της. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης υπήρξε καταρχήν σύμπτωση απόψεων με την τρόικα και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο, τόσο αυτή όσο και την άλλη εβδομάδα.

Στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης επανέλαβε σήμερα ότι υπάρχει δέσμευση με την τρόικα να μην δοθούν οι παραμικρές λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις μέχρι να ολοκληρωθούν. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς θα έχει τελειώσει έως τις 10-15 Δεκεμβρίου και οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Aναφορικά με τις επαγγελματικές μισθώσεις η διαφορά των δυο πλευρών παραμένει. Η τρόικα ζητά απελευθέρωση όλων, η κυβέρνηση μόνο των νέων. 

 

Πηγή:euro2day.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ