Πρωινό ραντεβού Βαρουφάκη – Σόιμπλε στο Βερολίνο

Βερολίνο, της Φαίης Καραβίτη

Το κατώφλι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θα περάσει σήμερα στις 10.30 (τοπική ώρα) ο Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνάντηση θεωρήθηκε και από τις δύο πλευρές σχεδόν «αναγκαίο κακό», καθώς ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στο Βερολίνο προσκεκλημένος του Ιδρύματος «Hans Boeckler», προκειμένου να μιλήσει για το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ.

Καμιά από τις δύο πλευρές δεν επιθυμούσε αυτή τη στιγμή να ρίξει «λάδι στη φωτιά», καθώς, εάν ο Έλληνας υπουργός ερχόταν στην γερμανική πρωτεύουσα και δεν συναντούσε τον κ. Σόιμπλε θα οργίαζαν οι φήμες για ένταση στις σχέσεις τους, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε το σχετικό αίτημα μόλις την περασμένη Παρασκευή και το γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε… αναποδογύρισε το πρόγραμμα προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνάντηση. Συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών δεν προβλέπεται, άλλωστε, όπως έλεγε συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, το μόνο που δεν θα συζητηθεί είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς αυτές διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών – επιπλέον, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με τους Θεσμούς μιλάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όχι ο κ. Βαρουφάκης.

Η σημερινή συνάντηση θα είναι η πρώτη των δύο αξιωματούχων από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει μεσολαβήσει ούτε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ό,τι και αν λέει βεβαίως το περιβάλλον του κ. Σόιμπλε, το ελληνικό θέμα θεωρείται βέβαιο ότι θα απασχολήσει την συνάντηση, όπως άλλωστε συνέβη και στην Σύνοδο Κορυφής της G-7. Η ίδια η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ ενημέρωσαν του εταίρους τους για την κατάσταση και τους εξήγησαν ότι στην Ευρώπη ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι ιδίας ευθύνης».

«Την άποψή μας συμμερίζονται και οι μη Ευρωπαίοι εταίροι μας», δήλωσε μάλιστα η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι την λύση.

Από την πλευρά των Αμερικανών, ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του επισήμανε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: Real.gr

Δείτε επίσης:

Ο Βαρουφάκης στη DW: Έχουμε υπερβεί πολλές κόκκινες γραμμές – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ