Power Pass: Ποιοι λογαριασμοί ρεύματος μένουν εκτός

Εκτός της αναδρομικής επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος  (Power Pass) 18 ευρώ έως 600 ευρώ θα παραμείνουν οι λογαριασμοί ρεύματος  συγκεκριμένων  κατηγοριών  πολιτών. Αναλυτικά:

  • Οι  λογαριασμοί  ρεύματος που έχουν εκδοθεί μετά τον Μάιο, ακόμα και εάν αυτοί αφορούσαν το διάστημα (1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022).
  • Οι  λογαριασμοί ρεύματος που δεν αφορούν το κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Οι  λογαριασμός ρεύματος που δεν αφορούν σε παροχή οικιακής χρήσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου, εξήγησε τι συμβαίνει με τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από 1η Ιουνίου. Όπως είπε όλος ο σχεδιασμός για το Power Pass έχει γίνει με βάση την ημερομηνία έκδοσης.

Τόνισε ότι επιδοτούνται όλοι οι  λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου έως και 31 Μαΐου και πρόσθεσε ότι το να γίνει επιδότηση βάσει της περιόδου κατανάλωσης είναι ανέφικτο γιατί οι μετρήσεις από τον ΑΔΜΗΕ, από κάθε πάροχο δεν γίνονται ανά ημερολογικό μήνα αλλά σε σπαστές ημέρες κάθε μήνα. Συν το ότι μπορεί να υπάρχουν αλλαγές κατοικίας μέσα σε έναν μήνα.

«Ο μόνος τρόπος λοιπόν ήταν να πάμε με την ημερομηνία έκδοσης. Ένας που βγαίνει ο λογαριασμός του τον Ιούνιο για τον Μάιο δεν θα πάρει για τον Μάιο επιδότηση αλλά ο λογαριασμός που βγήκε τον Δεκέμβριο για τον Νοέμβριο θα πάρει για τον Νοέμβριο. Αυτός που θα πάρει Νοέμβριο αντί για Μάιο είναι πιο ωφελημένος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πετραλιάς και συμπλήρωσε:

«Οι έναντι λογαριασμοί από 6 Μαρτίου έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής άρα θα πληρωθούν για Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο οπότε θα πληρωθούν και με τον λογαριασμό έναντι που έχει βγει. Και εκκαθαριστικός να βγει τον Ιούνιο θα πληρώσουμε και τον έναντι που βγήκε τον Μάιο».

Οι διευκρινίσεις Οικονόμου για το Power Pass

Διευκρινίσεις για το εάν δικαιούνται να λάβουν αναδρομική επιδότηση ρεύματος από 18 έως 600 ευρώ (Power Pass ) όσοι είχαν λογαριασμούς που εκδόθηκαν μετά την 1η Ιουνίου έδωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Ο σχεδιασμός είναι να συμπεριληφθούν οι λογαριασμοί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. Πάντοτε κάπου πρέπει να βάζεις τα όρια σε τέτοιου είδους μηχανισμούς που αποζημιώνουν τα διαστήματα καταναλώσεων”, απάντησε από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί λύση για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.  “Εάν χρειαστεί να υπάρξει κάποια διορθωτική κίνηση για κάποιες οριακές καταστάσεις, δεν το γνωρίζω, θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Πάντως εκείνη η περίοδος είναι μια περίοδος κατά την οποία είχαν επιβαρυνθεί πολύ σημαντικά  οι καταναλωτές που είχαν πάνω από 300 κιλοβατώρες και μέσω αυτής της διαδικασίας θα τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης  μετά την επιδότηση που είχαν δεχθεί είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους “, σημείωσε.

Power Pass: Οι δικαιούχοι και τα ποσά επιδότησης

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. H επιδότηση αυτή παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος που είχαν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων έως 45.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος 2020 και το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.

Η επιδότηση καλύπτει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022 και αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων αλλά και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Επιδότηση: Τα ποσά

Αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 360 ευρώ θα λάβει όποιος είχε επιπλέον χρεώσεις 600 ευρώ μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα.
Αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 480 ευρώ θα λάβει όποιος είχε επιπλέον χρεώσεις 800 ευρώ.
Αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 600 ευρώ εάν οι επιπλέον χρεώσεις ήταν 1.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι αναδρομική επιδότηση ρεύματος 600 ευρώ θα λάβει και όποιος είχε χρεώσεις πάνω από 1.000 ευρώ

Πηγή enikonomia.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ