Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε το δάνειό σας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Γράφει η Κατερίνα Φραγκάκη

Είναι η καταλληλότερη περίοδος για διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες, με σκοπό τη ρύθμιση των δανείων, καθώς από την έναρξη της πανδημίας, έως και σήμερα, οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει μεγάλο αριθμό δανείων, προχωρώντας και σε διαγραφές τόκων και κεφαλαίου.

Γράφει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη

1.Για ποιο λόγο οι Τράπεζες ρυθμίζουν τα δάνεια με μεγαλύτερη ευκολία;Οι Τράπεζες γνωρίζοντας ότι η λήξη των αναστολών θα δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια, καθώς οι εννεάμηνες περίοδοι αναστολής έχουν ήδη αρχίσει να λήγουν, προτείνουν στους δανειολήπτες να ενταχθούν σε βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα προγράμματα ρυθμίσεων, για να αποφύγουν τη νέα γενιά κόκκινων δανείων.

2. Οι Τράπεζες στη τρέχουσα χρονική περίοδο ρυθμίζουν και τα κόκκινα δάνειά;

Ναι, οι Τράπεζες προβαίνουν σε ρυθμίσεις και των κόκκινων δανείων, ειδικά για όσα, έχουν χαρακτηριστεί ως αβέβαιης είσπραξης, αλλά και για τις περιπτώσεις που έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη και εκκρεμεί η εκδίκαση των υποθέσεων, ενώπιον των κατά τόπους Ειρηνοδικείων.

3. Ποιοι δανειολήπτες πρέπει να ρυθμίσουν χωρίς καθυστέρηση;

Ειδικά οι δανειολήπτες με καταγγελμένα δάνεια, για τα οποία η Τράπεζα έχει ξεκινήσει πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης ή πρόκειται να το πράξει, θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, καθώς μόλις επαναλειτουργήσουν κανονικά τα δικαστήρια, αλλά και οι πλειστηριασμοί θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν ακόμα και την πρώτη κατοικία τους, εφόσον βεβαίως δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο προστατευτικό πλαίσιο (Νόμος Κατσέλη, Ν. 4605/2019 (ηλεκτρονική πλατφόρμα), Πρόγραμμα Γέφυρα).

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ