Ποια επιδόματα και γιατί κινδυνεύουν να χαθούν λόγω… αντικειμενικών αξιών

Αν και χιλιάδες πολίτες θα καταστούν φέτος δικαιούχοι μιας σειράς επιδομάτων μετά το πλήγμα που δέχτηκαν από την πανδημία, δεν αποκλείεται από τη νέα χρονιά να τα χάσουν ξανά, όχι απαραίτητα λόγω των αποδοχών που θα έχουν εντός του 2021: Από την 1η Ιανουαρίου με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν αποκλείεται αρκετοί φορολογούμενοι να χάσουν επιδόματα ακόμη και αν τα εισοδήματά τους, τους καθιστούν δικαιούχους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με τις αλλαγές που υιοθετήθηκαν στις αντικειμενικές τιμές έρχονται ανατροπές και σε μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα που συνδέονται με τις αξίες των ακινήτων, οι οποίες καθορίζουν σε αρκετές περιπτώσεις το εάν κάποιος πολίτης θα λάβει μια σειρά από επιδόματα ή όχι.

Ποια επιδόματα κινδυνεύουν λόγω αντικειμενικών

Έτσι, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα διαπιστώσουν πως χωρίς να έχει διαφοροποιηθεί η περιουσιακή τους κατάσταση, εντούτοις αυτή θα αξίζει περισσότερα για την Εφορία και άρα ενδεχομένως και να υπερβεί και τα κριτήρια που υπάρχουν για την χορήγηση μιας σειράς επιδομάτων. Για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων στην πλειονότητα τους στη λίστα των κριτηρίων περιλαμβάνεται και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου. Η λίστα των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα – αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Αυξήσεις και σε φόρους

Φυσικά πέρα από τον κίνδυνο απώλειας επιδομάτων, ο κάθε ένας από τους 19 φόρους που βαρύνουν αυτή τη στιγμή τα ακίνητα ακολουθεί πιστά τη ρότα που του χαράζει η αντικειμενική. Αυξάνεται η αντικειμενική; Ανεβαίνει και ο φόρος… Μειώνεται; Χαμηλότερα ο φόρος. Αυτό δεν ισχύει όμως για τον ΕΝΦΙΑ που διατηρεί μια διαφορετική λογική.

Γιατί λοιπόν ο ΕΝΦΙΑ δεν ακολουθεί αυτόματα την πορεία των αντικειμενικών αξιών; Αυτό συμβαίνει διότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας (π.χ. τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ, συντελεστής φόρου 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, 1.051 έως 1.500 ευρώ συντελεστής 3,7 ευρώ, 1.501 έως 2.000 ευρώ συντελεστής 4,5 ευρώ και 2.001-2.500 ευρώ, συντελεστής 6 ευρώ).

Διαβάστε περισσότερα στοenikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ