Πίτερ Σπίγκελ: Λύση στο παρά 5′ της καταστροφής – BINTEO

Την άποψη ότι το τέλος Μάη είναι το όριο για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές εξέφρασε ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.  Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν πρόκειται για την Ελλάδα πάντα υπάρχει μια «καταστροφή» πριν από την τελική συμφωνία, πριν βγει ένας λαγός από το καπέλο, σημειώνει. Το ίδιο συνέβη και στο παρελθόν -και το 2011 και το 2012.

Μιλώντας στο Action 24 είπε πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι με τους οποίους συνομιλεί λένε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε δεν θα υπάρξει μετά ο διαθέσιμος χρόνος για να υπάρξει εκταμίευση μέχρι τα τέλη Ιουνίου οπότε τελειώνει η τρέχουσα παράταση.

Όπως είπε, γενικά δεν υπάρχει εδώ και τρεις μήνες ολοκληρωμένη συμφωνία. Τα δύο κυριότερα εμπόδια που η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της, όμως, είναι το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου, είπε,  όπου ο τότε πρόεδρος Χριστόφιας καθυστέρησε για 12 μήνες. Και φτάσαμε στον Αναστασιάδη στον οποίο παρουσιάστηκε μια συμφωνία την οποία είτε θα δεχόταν η Κύπρος ή θα τραβούσαν οι εταίροι την πρίζα από την κυπριακή οικονομία και τις τράπεζες. Υπάρχει προηγούμενο για κάτι τέτοιο λοιπόν. Οι περισσότεροι επίσημοι στις Βρυξέλλες όμως, προσέθεσε, θα επιθυμούσαν να υπάρχει συμφωνία πριν αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο.

Αγόρασαν έναν καλό λόγο

Κληθείς να σχολιάσει το Eurogroup της Δευτέρας σε σχέση με την καταστροφική ατμόσφαιρα που επικράτησε στο προηγούμενο Eurogroup στη Ρίγα, ο Πίτερ Σπίγκελ είπε ότι «υπάρχει πρόοδος κυρίως στην λειτουργία του Euro Working Group όπου έχει τελείως αναδιοργανωθεί η ελληνική ομάδα υπό την εποπτεία του κ. Δραγασάκη. Όμως λόγω του ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη το ερώτημα για το αν φτάνει ο χρόνος των επόμενων δύο εβδομάδων που είναι το τέλος Μάη για να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει συμφωνία παραμένει».

Στο αν θα στοιχημάτιζε ότι τελικά θα υπάρξει μια καλή λύση για την Ελλάδα είπε ότι η ιστορία έχει δείξει ότι όταν πρόκειται για την Ελλάδα πάντα υπάρχει μια «καταστροφή» πριν από την τελική συμφωνία, πριν βγει ένας λαγός από το καπέλο. Το ίδιο συνέβη και στο παρελθόν -και το 2011 και το 2012. Στα μέσα του 2012 η γερμανική κυβέρνηση και η Άγκελα Μέρκελ ενεργά σκεφτόταν την περίπτωση του Grexit πριν δοθεί λύση. Όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε, και με τις άλλες υπό διάσωση χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, έχουν ένα στάδιο «καταστροφής» πριν το ξημέρωμα. Αν στοιχημάτιζα, θα στοιχημάτιζα ότι θα υπάρξει στο τέλος ένας συμβιβασμός, υποστήριξε.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκης είπε πως  είναι ένας πολύ μορφωμένος καθηγητής, με διδακτορικό. Όταν, όμως, συναντιέται με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών, βρίσκεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο με επίσης πολύ μορφωμένους, κατέχοντες διδακτορικά, υπουργούς Οικονομικών. Κατά συνέπεια όταν τους κάνει διάλεξη τους εκνευρίζει. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον Β. Σόιμπλε αλλά και άλλους υπουργούς Οικονομικών μικρότερων ή μεγαλύτερων χωρών, στο βορρά ή στο νότο.

Δείτε το βίντεο του Action 24

Δείτε επίσης

Economist: Ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Κέινς η Αθήνα

FT: Οι δόσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ ξεπερνούν το πακέτο των 7,2 δισ. ευρώΟι παλινωδίες του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση

CFR: Τι δείχνει το “θερμόμετρο” για τη μόλυνση Grexit στην ευρωζώνη

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.