Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τρομάζει» η πορεία της τιμής του – Πότε θα ενεργοποιηθεί το plan B για επιδότηση στην αντλία

Η τιμή που θα κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης είναι και εκείνη που θα καθορίσει την ενεργοποίηση του Plan B για επιδότηση στην αντλία: Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις διακυμάνσεις των τιμών και εφόσον αυτές αγγίξουν συγκεκριμένα επίπεδα, τότε θα ανάψει το «πράσινο φως» για παρέμβαση με στόχο «φθηνή θέρμανση». Επί του παρόντος, η τιμή που υπολογίζεται πως θα μπει το πετρέλαιο στην αγορά λιανικής απέχει πολύ από τα όρια «συναγερμού».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτή τη στιγμή παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου σε τιμές πολύ κοντά στα επίπεδα των περσινών, δηλαδή πέριξ του 1,39 -1,43 ευρώ το λίτρο: Μόνο που τον Οκτώβριο του ‘22 είχαν διαμορφωθεί αυτά τα κόστη για τα νοικοκυριά, αφού είχε προηγηθεί η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία και η έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια.

Πότε θα ενεργοποιηθεί το Plan B για επιδότηση στην αντλία

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μπορεί μεν να δηλώνει σήμερα πως θα αποφύγει την κρατική ενίσχυση, εντούτοις έχει θέσει συγκεκριμένο όριο τιμών πάνω από το οποίο θα σημάνει «συναγερμός» και θα υιοθετηθεί και φέτος η μέθοδος της επιδότησης στην αντλία, προκειμένου να εξασφαλιστούν χαμηλές τιμές θέρμανσης για τα νοικοκυριά.

Αυτό το επίπεδο προσδιορίζεται σε πάνω από 1,70 ευρώ το λίτρο: Με άλλα λόγια η επιδότηση στην αντλία θα ενεργοποιηθεί μόνον εφόσον οι τιμές λιανικής ξεπεράσουν τα συγκεκριμένα επίπεδα.

Άλλωστε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι ξεκάθαρο πως οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι – στην έναρξη της χειμερινής περιόδου – εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις επικρατούσες εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του καυσίμου τον προσεχή Οκτώβριο αν και η εν λόγω αγοράς έχει πάντοτε τις δικές της αβεβαιότητες.

Πρακτικά η τιμή έναρξης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί εφέτος χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές.

Συνεπώς, όπως επισημαίνει το υπουργείο, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το επίδομα θέρμανσης με βελτιωμένα κριτήρια καταβολής για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων επιλέγει στον προϋπολογισμό του 2024 την προώθηση άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών.

Τι θα ισχύσει με το επίδομα θέρμανσης

Έτσι, για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, ενώ θα υπάρξει νέος εισοδηματικός «κόφτης» για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Καταργείται ακόμη το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι «γύρισαν» τον καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Για τη νέα χειμερινή σεζόν όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης ισχύουν τα εξής:

  • Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού
  • Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο  αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Πρακτικά, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ